7 Başlıkta Zor Mizaçlı Çocuk

7 Başlıkta Zor Mizaçlı Çocuk

ABONE OL
29 Aralık 2020 12:17
7 Başlıkta Zor Mizaçlı Çocuk
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1-)-Çocuğumun zor mizaçlı olduğunu nasıl anlarız?
Uyku ve yemek gibi fiziksel konularda sorunluysa, uyku düzeni yoksa, yeni ortamlara girmesi gerektiğinde hızla uyum sağlayamıyorsa, ürkekse, kolay üzülüyor ya da kolay öfkeleniyorsa, normalin üzerinde hareketliyse zor mizaçlı olduğunu söyleyebiliriz.
2-Zor mizaçlı çocuk tanımını yaparken neye dikkat etmeliyiz; neye göre zor, kime göre zor?
Hangi özelliğin ‘zor’ olduğu çevreye göre değişir. Örneğin Amerikan kültüründe içe kapanık, çekingen yapıya sahip çocuk ‘zor mizaçlı’ diye tarif edilir. Oysa Çin kültüründe bunlar beğenilen, istenilen özelliklerdir. Çünkü Amerikan kültüründe dışadönük ve özgüvenli olmaya ne kadar değer atfediliyorsa, Çin kültüründe de mütevazı olmaya ve kendini ön plana çıkartmamaya değer verilir. Dolayısıyla aslında bir mizaç özelliğinin zor olup olmadığı, o özelliğin o toplumda nasıl algılandığına göre değişir.
3-Zor mizaçlı çocuğun sosyal gelişimi problemli olur mu?
Çocuğun çabuk ağlama ve kolayca kızıp öfkelenme gibi duygusal tepkileri, fazla aktif veya ürkek olması, yemesinde ve uykusundaki düzensizlikler anne-babaların stresini ve fiziksel ceza kullanımını arttırıyor. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde ilk yıllardan başlayarak ortaya çıkabilen bu olumsuzluk, çocukta duygusal ve davranışsal sorunlara yol açar. Bu sebeple ‘zor’ mizaçlı çocuk çevresiyle uyumlu bir sosyal ilişki kuramıyor.
4-Zor mizaçlı çocuklarla hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çocuklar arasında ne fark var?
Hareketli olmak, zor mizacın özelliklerinden sadece biri. Çocuğun dikkat kapasitesinin düşük olması da kendisi ve çevresindekiler için çeşitli güçlükler doğurabilir. Anne-baba veya öğretmen, hatta arkadaş, bir şey istediklerinde, çocuğun söylenene baştan sona dikkatini verip, doğru algılayıp, buna uygun bir davranış göstermesi veya cevap vermesi gerekir. Sosyal ilişkide uyumun başı iletişimdir. İletişimin en önemli gerekeniyse dikkat. Dikkatini yoğunlaştıramayan çocuk, derste öğretmeni takip etmede zorlanır, üzülen bir arkadaşının duygularını anlamada güçlük yaşar, bir durumun nasıl bir davranış gerektirdiğini anlamakta da zorlanır. Dolayısıyla dikkat çok temeldir. Çok hareketli olmak ve dikkat güçlüğü bir aradaysa bu, çocuğun uyumlu sosyal gelişimi dezavantajlı bir durum.
5-Zor, ürkek, çekingen mizaçlı çocuklarda cinsiyet ne kadar etken bir faktör? Kızlar mı daha zor çocukken, erkekler mi?
Bu soruya çok kişi “Erkek çocuklar daha zor bir mizaca sahiptir” şeklinde bir cevap bekler sanıyorum ama o kadar basit bir cevap vermek mümkün değil. Zor mizaçta kız-erkek farkından ziyade, mizacın farklı boyutlarında cinsiyet farkından söz etmek mümkün. Kız çocuklarda dikkat ve algısal duyarlılık daha yüksek. Duygu ve davranış kontrolünden sorumlu olan mizaç özelliği de -ki buna ‘ketleme kontrolü’ denir- kızlarda daha yüksektir. Erkek çocuklardaysa aktivite ve coşku düzeyi daha yüksektir.
6-‘Zor’ sıfatının çocuğa bir etiket gibi yapışması avantaj mıdır, dezavantaj mı?
Çocuğun ‘zor çocuk’ şeklinde tanımlanması pozitif gelişimi için sakıncalıdır. Hiçbir avantajı yoktur. ‘Zor’ sıfatı çocuğa bir etiket gibi yapışır, çocuğun gösterdiği pozitif davranışların okulda öğretmen ve arkadaşları, evde aile bireyleri tarafından göz ardı edilmesine, çocuğa dair ölçüsüz bir olumsuz algı gelişmesine sebep olur. Şunu aklımızda bulunduralım: Zor çocuk yoktur, zorlayıcı olan özellikler vardır. Zor olan çocuk değil, çocuğun bazı özellikleridir.
7-Zor çocuklar ileride zor bireyler mi olacaklar? Böyle olmaması için ne gerekir?
Doğru bir yaklaşımla büyüyen çocukların ileride sosyal ve duygusal alanda büyük sıkıntı yaşamayacaklarını söyleyebiliriz. Tepkisel, çabuk kızan, kolayca üzülüp ağlayan bir çocuk yetiştirmek, baş etmesi güç ve stresli olabilir. Ama bu zorlayıcı duruma rağmen, duyarlı ve destekleyici davranışlar göstermeye devam ettiğinizde, ödül büyük: Çocuğunuz, gelişimi iyi ve sağlıklı bir birey olarak yetişiyor.

En az 10 karakter gerekli