9 Ocak Kurtuluş Bayramımız var bizim…

9 Ocak Kurtuluş Bayramımız var bizim…

ABONE OL
9 Ocak 2021 16:06
9 Ocak Kurtuluş Bayramımız var bizim…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 “Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
“Medeniyet” dediğin tek dişi kalmış canavar?”

      Dörtyol, Amanos Dağları’nın eteğinde Akdeniz’in kıyısında, yeşil ile mavinin buket olduğu bir yerde, yiğit ve mert insanların yaşadığı Hatay’ın Türkmen İlçesidir. Takvim yaprakları, Bizleri; bir asır öncesine götürüyor. Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na katılması üzerine, topraklarımızın İtilaf Devletleri ta­rafından pay edilmesi gündeme geldi. Yaşadığımız Doğu Akdeniz Bölgesi, konumu gereği ilk olarak Fransızlar ve Ermeniler tarafından işgale uğradı. Belirli bir plan dahilinde diğer bölgelerimiz de istila edilerek, baskı ve zulüm uygulandı. Tahrik edici hareketler ve sataşmalar, canımıza tak demişti. Artık, bıçak kemiğe dayanmış, düşmanlara dünyayı zindan etme zamanı gelmişti. Vatanımızın uğrunda ölmek var, dönmek yoktu. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: “Ya İstiklal Ya Ölüm!”

      Mehmet Kara (Çavuş) ve arkadaşları, zorluklara rağmen bir araya gelerek güç birliği içerisinde, mükemmel bir başarıya imza attılar. Anadolu’da ilk direnişi başlatarak, yıldırım hızıyla düşmanları def ettiler. Şairimizin deyimiyle, “Mabedimizin göğsüne namahrem eli…” Değdirtmediler. Hainler, toparlanarak Karakese Köyü’ne baskın girişiminde bulundular. Arkadaşlarıyla, kararlı ve cesaretli bir şekilde direnen Mehmet Kara, 19 Aralık 1918 tarihinde Kurtuluş Savaşı’na meşale olacak İlk Kurşun’u sıkarak, kıvılcımı ateşlemiştir. Pus ve fırtına; yerini güneşli, parlak ve yıldızlı bir güne bırakmıştır. Bu hareket, din ve vatan sevgisinin önemli bir emaresiydi. Dünyada, biz Türk’lerin yeniden diriliş destanıydı. Şairin deyimiyle: “Bu ezanlar ki, şehadetleri dinin temeli, Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.” Bu manada, minarelerimizden ezan sesleri, sürekli yankılanmıştır.

      Mehmet Kara ve Arkadaşları, İlk Kurşun’un morali ile Kara Hasan Paşa tarafından kurulan Kuvay-ı Milliye Teşkilatı’na katıldılar.  9 Ocak 1922’de Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde güzel Dörtyol’umuz düşman işgalinden kurtarıldı. İşgalcilere, hiçbir zaman unutamayacakları dersler verildi. Milli Mücadele’nin önemli işareti olan İlk Kurşun ile birlikte, farklı illerimizin kurtuluşa katkı sağlayan kahramanlıkları, dünya durdukça hep anılacaktır. Milli birlik ve beraberliğimiz sayesinde elde edilen başarı, her zaman Tarihimizi altın harflerle süsleyecektir. Ayrıca, geleceğimiz için verilen mücadelenin, üniversitelerimizde tez konusu olması, kayda değer bir olaydır.

       74 yıl boyunca, İlk Kurşun’un Gazeteci Hasan Tahsin tarafından 15 Mayıs 1919’da İzmir’de Yunanlılara karşı, atıldığı biliniyordu. Ancak, Araştırmacı Yazarlar Mehmet Tekin ve Kadir Aslan’ın girişimleri sonucu, Genel Kurmay Başkanlığı’nın 27.01.1992 tarihli yazısı ile İlk Kurşun’un Hatay’ın Dörtyol İlçesinde Mehmet Kara tarafından Fransız destekli Ermenilere karşı sıkıldığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Böylece, eskilerin deyimiyle yanlış hesap Bağdat’tan dönmüştür.

       28 yıldır, her 19 Aralıkta Dörtyol’umuzda Milli Mücadele de düşmana sıkılan İlk Kurşun, törenlerle kutlanmaktadır. Bu bağlamda, günün anısına, çeşitli programlar düzenlenmektedir. İlk Kurşun Anıtı, İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu sayede, milli ruh ve heyecan en güzel biçimde yaşanmaktadır.

       Kurşun, savaşta düşmana karşı olursa değer kazanır. İlk Kurşun’la övünmek, elbette en doğal hakkımızdır. Gelecek nesiller, bu duygu ve coşkuyu he zaman yaşayacaklardır. Atalarından miras olan örf, adet, gelenek ve göreneklerine sürekli bağlı kalacaklardır. Dörtyol’dan istiklal ve bağımsızlığımız için başlatılan ilk hareket, Ülkemizin her noktasına ulaşarak Milli Mücadele’nin başarı ile sonuçlanmasını sağlamıştır. Sağlam ve sarsılmaz temellere dayanan Devletimiz, karşılaştığı çok badireyi bir çırpıda bertaraf etmiştir. Her zaman geçmişimiz, geleceğimizin teminatı olmuştur.

      Merhum Mehmet Akif’in;  “Bastığın yerleri; toprak diyerek, geçme, tanı! Düşün! Altındaki, Binlerce kefensiz yatanı” dizeleri,  vatan topraklarımıza ve şehitlerimize olan hassasiyetimizi çok güzel dile getirmektedir.

       Milli Mücadele’nin Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dörtyol’umuzun kurtuluşu için canları pahasına mücadele veren Mehmet Kara, Kara Hasan Paşa ve arkadaşlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

      İsimleriyle tüm dünyaya nam salan; vefakar, cefakar ve koca yürekli insanlarımız var bizim. Rengini, şehitlerimizin al kanından alan ve sürekli dalgalanan, şanlı Türk Bayrağımız var bizim.


        Kurtuluş Bayramımızın 99. Yıl dönümü kutlu olsun.

En az 10 karakter gerekli