Altınözü’nü tandır kahkesi kokusu sardı

Altınözü’nü tandır kahkesi kokusu sardı

ABONE OL
6 Aralık 2021 16:21
Altınözü’nü tandır kahkesi kokusu sardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altınözü Belediyesi ve Altınözü Kaymakamlığı tarafından bu sene 5’incisi düzenlenen Altınözü Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali ile açılısı gerçekleşen Tandırda, Tandır Kahkesi yapımına başlandı.

HERKES GÖNÜL RAHATLIĞI İLE TÜKETEBİLİR

İşletmede çalışan Emine Sarı özel bir lezzet olan tandır kahkesinin hemen hemen bütün evlerde yapıldığını dile getirdi. Sarı, “ Şekeri olan kolesterolü olan herkes gönül rahatlığı ile tüketebilir çünkü içerisinde saf zeytinyağı bulunuyor” dedi.

“TALEP ÜZERİNE ÜRETİYORUZ”

andırın işletmecisi Azade Dönmez, zeytin hasadı ile yapımına başlanan tandır kahkesi’nin ağızlarda güzel bir tat bıraktığını belirterek , “Zeytin hasadının yapıldığı dönemde zeytinyağıyla elde edilen kahkemiz yöresel bir lezzetimizdir. Kahkemizi tandırda talep üzerine üretiyoruz” dedi.

Tandır başında tandır kahkesi yapan Gülendem Öz, bir yandan da meşhur lezzetin yapım aşamalarından bahsetti, “Önce hamurumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Hamuruz için kırmızı küncü, siyah küncü, beyaz küncü, rezene, hindistan cevizi, kahve özel bahatı, un, tuz, soğuk sıkım zeytinyağı ve ılık su kullanıyoruz. 10 dakika kadar yoğurma işlemimiz sürüyor. Hamurumuzun mayalanmasını beklemiyoruz çünkü hamurunda maya değil kabartma tozu kullanıyoruz. Bazen hamuru biraz katı olabilir o zaman içerisine biraz yağ biraz da su ilave edebiliriz. Hamurumuzun çok sert olmaması gerekiyor, kendi kıvamında olan hamurumu 5, 10 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra dinlenen hamurumuzu şekil vermeye başlıyoruz.Güçlü ateşte içi hemen haşlanır dışı hemen haşlanır ancak içi pişmez o yüzden battal yani kahkelerimizi kısık ateşte pişiriyoruz. Kurabiyelerimizi tandır ile buluşturmadan önce tandırımızı ıslak bez ile siliyoruz. Şekil verdiğimiz kahkelerimizi tandıra vururken özel bir eldiven kullanıyoruz sebebi ise elimizin ateşe temas etmemesi ve kahkelerimizin üzerinde parmak işimizin kalmasıdır.Şeker ve beyaz susama batırıp tandırımıza uğurluyoruz.Şekil verdiğimiz kahkelerimizi aşağıdan yukarı doğru tek sıra halinde diziyoruz. Yuvarlağımız kahkelerimi 15, 20 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz “dedi.

KAHKEMİZ YÖRESEL BİR LEZZETİMİZDİR

Tandırın işletmecisi Azade Dönmez, zeytin hasadı ile yapımına başlanan tandır kahkesi’nin ağızlarda güzel bir tat bıraktığını belirterek , “Zeytin hasadının yapıldığı dönemde zeytinyağıyla elde edilen kahkemiz yöresel bir lezzetimizdir. Kahkemizi tandırda talep üzerine üretiyoruz. Zeytin zamanı, bayramlarda ve halkın bir araya geldiği düğün dernek gibi hadiselerde de kadınların toplaşarak tandırlarda yaptıkları bir lezzet. Kış aylarında kahkeye talep artıyor. Kilosu 35 liradan satılıyor. Gelip tatmak isteyen müşterilerimizi bekliyoruz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli