Aziz Mahmud-ı Hüdai (Üsküdari) Hz.

Aziz Mahmud-ı Hüdai (Üsküdari) Hz.

ABONE OL
6 Temmuz 2022 21:15
Aziz Mahmud-ı Hüdai (Üsküdari) Hz.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ancak üç sene gibi kısa bir zamanda Üftade Hazretleri’nin baş talebesi durumuna gelmiş bulunan Hüdayi Hazretleri’nin bu yükselişi dolayısıyla eski dervişandan bazılarında hoşnutsuzluk görülmeye başlamıştı. Bunun farkına varan Üftade Hazretleri, onların gönül alemlerini tashih için şu güzel usule başvurdu:
Bir kış akşamıydı. Üftade Hazretleri, talebelerine maneviyat dolu bir sohbet yaptıktan sonra sofranın hazırlanmasını emir buyurdu.
Ardından talebelerinin sofraya getirdikleri nimetlere nazar ederek manidar bir şekilde:
“-Evlatlarım! Acaba asmasından daha yeni kopmuş taze üzüm bulmak mümkün müdür?” dedi.
Bütün dervişler, bu suale şaşırarak birbirlerinin yüzlerine baktılar. Hatta bir kısmı:
“Bu kış mevsiminde taze üzüm olmaz ki!” diye düşündü.
Ancak üstadına büyük bir teslimiyetle bağlı olan ve birçok merhaleyi geçmiş bulunan Mahmut Hüdayi Hazretleri, bu talepte bir hikmet olduğunu düşünerek edeple:
“-Hocam! Müsaadeniz olursa, arzunuzu yerine getireyim!” dedi.
Verilen izin üzerine de hemen bağa gitti. Bütün asmalar kar altındaydı. Birini seçip karlarını temizlediğinde salkım salkım taze ve olgun üzümlerle karşılaştı. Bunun üstadının bir kerameti olduğunu düşünerek elindeki sepeti doldurdu ve doğruca dergâhın yolunu tuttu. Yolda zikrullah ile meşgul bir vaziyette gelirken her taraf kar içinde olması sebebiyle fark edemediği bir kuyunun içine düştü. Kuyu derin olduğu için bir türlü de içinden çıkamadı. Çaresiz bir halde idi ki, yukarıdan bir ses duydu:
“-Evladım! Uzat elini!”
Baktı; nur yüzlü bir zattı. Elini uzattı ve kuyudan çıktı. Hazret-i Hüdai, kendisini kurtaran bu zata, henüz kim olduğunu soracaktı ki, o bir anda ortalıktan kayboldu.
Nihayet elinde taze üzüm sepeti ile dergaha varan Hüdayi Hazretleri, başından geçenleri üstadına nakletti. Üftade Hazretleri de, onu kuyudan kurtaran kimsenin Hızır -aleyhisselam- olduğunu beyandan sonra diğer dervişlere:
“-Evladımız Hüdai’nin kemali tamam olmuştur. O hilafeti çoktan hak etmişti zaten.” dediler.

En az 10 karakter gerekli