<strong>BAŞKAN SAVAŞ BERLİN’DEN ‘ADALET’ DEDİ</strong>

BAŞKAN SAVAŞ BERLİN’DEN ‘ADALET’ DEDİ

ABONE OL
7 Kasım 2022 11:12
<strong>BAŞKAN SAVAŞ BERLİN’DEN ‘ADALET’ DEDİ</strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Mustafa Kemal Atatürk’ün, Almanya’da adaleti simgeleyen yel değirmeni ziyaretini ve hikayesini anlattı.

Savaş, Almanya ziyareti sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün çok etkilendiği ve adaleti simgeleyen, Postdam eyaletinde bulunan, Kral II. Frederic’in sarayı ve hemen yanında bulunan eski bir yel değirmeninin hikayesini takipçileriyle paylaştı.

Gelişmiş ülkelerde hukuk fakültelerinde anlatılan ve 1917 yılında Atatürk’ün Almanya ziyareti sırasında arkadaşlarına anlattığı Kral, Saray ve Yel Değirmeni hikayesini Savaş, yıllar sonra Atatürk’ün durduğu yerde durarak anlatıyor.

Dinleyenlerin çok mutlu olacağını ve herkese lazım olan bir konu olduğunu söyleyerek hikayeye başlayan Savaş hikayeyi şu sözlerle anlattı.

Hikaye 1750 yılında Almanya’nın Postdam kentinde geçiyor. Bölgeye hayran kalan Kral II. Frederic, tepede bir saray yapmak ister ancak orada bir yel değirmeni vardır. Kralın adamları değirmen sahibini ne kadar uğraşsalar da ikna edemezler. Kral vazgeçmez, değirmenciyi çağırır ve orayı ona satmasını ister ancak değirmenci dedesinden kalan değirmeni satmak istemez. Bu duruma kızan Kral değirmenciye, ‘Unutma ki senin karşında kral var’ der. Değirmenci ise, ‘Asıl sen unutma ki Berlin’de hakimler var’ der. Değirmencinin kraldan korkmamasının sebebi, adalet sisteminin işleyişidir.  Kral daha sonra sarayını değirmenin hemen yanına inşa ettirir ve değirmenci ile komşu olur. Değirmenci sabahları yaptığı sıcak ekmeği kralla paylaşır.

Yıllar sonra 31 Aralık 1917 tarihinde bir Osmanlı Heyeti Berlin’deki yılbaşı kutlamalarına katılır. Heyetten bir kişi arkadaşlarına değirmen ve sarayın hikayesini anlatır ve oraya gitmek ister. Ancak arkadaşları kutlamaları bırakmak istemez. O kişi ise eğlenceyi bırakıp tek başına Postdam’a gider, saray ve değirmenin önünde durur ve adaleti, saray’ı ve değirmenciyi çok iyi anlar. O kişi Kurtuluş mücadelesini başlatan, Türkiye Cumhuriyetini kuran ve bize cennet vatanı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

En az 10 karakter gerekli