Gül; “Tepedeki Göz Belen” (Ayn El-Tel), tarihimize ışık tutacak

Gül; “Tepedeki Göz Belen” (Ayn El-Tel), tarihimize ışık tutacak

ABONE OL
4 Şubat 2022 11:04
Gül; “Tepedeki Göz Belen” (Ayn El-Tel), tarihimize ışık tutacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmacı – Yazar Mehmet Mursaloğlu, kaleme aldığı “Tepedeki Göz Belen” isimli kitabını, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül’e imzalayarak takdim etti.

MURSALOĞLU: BU ESERE SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUM

Tepedeki Göz Belen adlı kitap üzerine yapılan sohbetin ardından kitap içeriği hakkında bilgilendirme yapan Mursaloğlu, Belen ilçesi Türkiye Cumhuriyeti ve Hatay tarihinde çok önemli bir konuma sahip önemli bir ilçemiz. Tarihin en zorlu günlerini yaşayan Hatay’ın ve Belen’in anavatana katılma sürecinde yaşadığı olayları kronolojik sırayla anlatmaya çalıştığım ve yaptığım araştırmaların ışığında belki de ilk defa gün yüzüne çıkaran ve tarihi bilgilerin yer aldığı Kuva-i Milliyemiz tarafından yazılan kahramanlıklar anlatan bir eser oldu. Bu eserin hayat bulmasında bizlerin her zaman yanında olan kıymetli kardeşim Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül’e ve emeği geçen ekibine teşekkür ederim. İnşallah kaleme aldığım bu eser, Hatay’ın ve Belen’in tarihine ışık tutarak, o günlerde yaşanan olayların bilinciyle, sahip çıkılmasını canı gönülden dilerim.” İfadelerini kullandı.

GÜL: MURSALOĞLU’NA TEŞEKKÜR EDERİM

Belediye Başkanı İbrahim Gül ise yaptığı teşekkür konuşmasında; “Tarihi geçmişiyle bölgemizin en önemli geçiş noktalarından birine kurulan ve 1500’lü yıllara dayanan Belen ilçemizin önemi ve tarih sahnede yaşadığı beklide bu güne kadar gün yüzüne çıkmayan birçok bilgiye, bu kitabın ışık tutacağına inanıyor, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın ve ecdat yadigârı tüm tarihi yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda, çalışmalarımızı da titizlikle yürütüyoruz.

Antik dönemde Suriye Kapısı, Ortaçağda Bakras, gibi isimlerle anılan ve denize bakan kısmına Belen, ovaya bakan kısmına Bagras adı verilen ve ilk defa Osmanlı İmparatorluğu döneminde iskâna açılan ve Sultan Selim Han’ın 1516 yılında Mercidabık Zaferinden önce bir kurmay gözüyle inceleyerek önemine vurgu yapmasıyla tarih sahnesinde yerini almaya hazırlanan Belen ilçemiz, 1535 yılında Bağdat seferinden İstanbul’a doğru giden Kanuni Sultan Süleyman’ın babasının projesini önemini tekrar idrak ederek, buraya bir derbent kurulmasını emretmiş, aynı yıl derbent teşkiline başlanmış ve arazinin çok engebeli ve yokuş oluşu sebebiyle, Türkmen şivesince “Beylan” adı verilmiş.

 “Hatay devletinin Cumhurbaşkanı Sayın Tayfur Sökmen’in torunu ve aynı zamanda Araştırmacı – Yazar Sayın Mehmet Mursaloğlu’na “Tepedeki Göz Belen” isimli eseri kaleme aldığı için de çok teşekkür ediyorum. Gelecekte tarihi, sosyal ve kültürel değerlerini korumuş, modern şehircilik anlayışının hâkim olduğu, tarım ve üretimin de gözetildiği bir Belen için, ilk günkü aşkla çalışmalarımızı çağdaş, katılımcı ve sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütüyor, tarihimize ve geçmişimize sahip çıkmak, boynumuzun borcu diyerek, “Tepedeki Göz Belen” adlı kitabı okumanızı diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli