Hayzaran: Tarımsal sanayi geliştirilmelidir

Hayzaran: Tarımsal sanayi geliştirilmelidir

ABONE OL
21 Eylül 2021 12:54
Hayzaran: Tarımsal sanayi geliştirilmelidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği, dernek lokalinde basın mensuplarıyla toplantı gerçekleştirdi. Murat Hayzaran başkanlığında toplanan HASİAD’ın gündeminde Hatay’ın ihtiyacı olan hizmetler yer aldı.

Başkan Hayzaran, yaptığı açıklamada, “Bereketli topraklara sahip olup ilçelerimizde yetişen tarımsal ürünlerimizi öne çıkartarak mamul haline getirmek suretiyle katma değer yaratıp markalaştırarak ihraç etmeliyiz. Katma değer yaratan üretim modeli, markalaşma ve ihracat odaklı yatırımlar yapılması son derece önemli olup tarıma dayalı sanayiye yatırım yapılması bu konuda İzmir Dikili örneğinde olduğu gibi Hatay ilinde tarıma ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması gerektiği inancındayız. Biz üreten, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan ülke olabilirsek, ata tohumlarına dönebilirsek, ülke olarak ayağa kalkabiliriz. Tarım sektöründe üreticilerin teşvik ve desteklerin arttırılarak yaygınlaştırılması özellikle sektöre mahsus olarak mazottan ÖTV alınmaması veya ÖTV oranının düşürülmesi sektöre canlılık getirecektir. 

HAMMADDE VE GİRDİ FİYATLARI İLE ÖZELLİKLE ENERJİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

Hatay sanayicileri ve iş insanları olarak; hammadde, girdi ve üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Elektrik, Doğalgaz, Akaryakıt, hammadde gibi üretimin temel ihtiyaçları son zamanlarda ciddi zamlar görmüştür. İç piyasanın taleplerine öncelik verilerek bir çok hammaddenin ihracıtına planlama getirilmeli sektörlerin desteklenmesi teşvik sistemi; Hatay İli için ayrılan devlet desteği bütçeleri artırılmalı, bölgemiz tüm ilçeleri bakımından 4. Teşvik bölgesinden 6. Teşvik bölgesine alınmalı ve bölgemizde Özel Statülü Ekonomik Bölge kurulması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

SINIR KAPILARI;

Cilvegözü sınır kapasının açılması güvenlik sebebiyle kısa vadede mümkün olamayacak ise en azından hiçbir sorunun olmadığı Yayladağı sınır kapısının açılması ilimizin ve ülkemizin ihracatı, ticareti ve nakliye söktörü açısından oldukça önemli ve gerekli olduğu kanaatindeyiz. Nakliye sektörünün doğrudan desteklenmesi sağlanmalıdır. Denizyolu Taşımacılığında navlun ücretlerinin ve liman masraf ve maliyetlerinin yüksek oluşu, konteyner bulunamaması ciddi sorun oluşturmakta olduğundan ihracatçılarımızın ve nakliyecilerimizin desteklenmesi daha önce uygulanan teşviklerin yeniden arttırılarak uygulanması gerektiği düşüncesindeyiz.

VERGİ VE SGK ORANLARININ İNDİRİLMESİ- TABANA YAYILMASI- KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE– HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİ

Vergi ve SGK oranlarının düşürülerek kayıt dışı ile mücadele etmek suretiyle haksız rekabetin önüne geçilmelidir.  

ÜRETİME YÖNELİK YABANCI YATIRIMCIYA YATIRIM İKLİMİNİN OLUŞTURULMASI

Yabancı yatırımcının sıcak para yerine ülkemizde yatırıma dayalı bir model ile yatırım yapmasının sağlanması, Bu kapsamda Ekonomik, Sosyal Ve Yargı Alanında reform yapılması önem arz etmektedir.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE İLİŞKİN SORUNLAR

Kentsel dönüşüm kapsamında teşvik ve uygulamaların arttırılması, uygulamada çıkan sorunlara çözüm getirilmesi, Daire satışlarının azalmasıyla nakit akışının durması nedeniyle piyasaya canlılık getirmek üzere özel paket krediler ve kampanyalar uygulanması, Yükselen kredi ve mevduat faiz oranları sebebiyle yaşanan likidite ve satış sıkıntılarının çözümlenmesi, Dövizin yükselmesiyle inşaat maliyetlerinin artması nedeniyle sektörün teşvik ve desteklerden yararlanmasının sağlanması, Arsa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Kat Karşılığı İnşaat sözleşmelerinde müteahhitlerin yaşadığı sorunun çözümü için yeni imar alanlarının planlanması, Hali hazırda inşaat bitiminde demir ve hazır beton alımlarında yapılan KDV iadelerinin yerine inşaat ruhsatı alındığı zaman yapılacak demir ve hazır beton alımlarında KDV den muaf tutulması bakımından muafiyet uygulamasının hayata geçirilmesi, Arsa sahiplerinin müteahhitler arasında rekabet oluşturulmaya çalışmalarının engellenmesi ve oranın düşürülmesi ve meslek etik kurallarının uygulanması

İnşaat malzemelerinde iç piyasanın taleplerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek, bu miktarları karşıladıktan sonra dış pazarlara satışının yapılması.

SANAYİ SEKTÖRÜNE İLİŞKİN SORUNLAR:

Hataylı yatırımcılar, sanayi arazisi bulmakta sıkıntılar yaşamaktadırlar. Hatay’daki OSB’nin dolu olması sebebiyle, bu alanlar yatırım yapılabilmesi açısından maalesef yetersiz kalmaktadır. Bölgemize yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar için yeni sanayi alanları yaratılmalıdır. Amanos Tüneli projesinin hayata geçirilmesi ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri İskenderun Körfezi’ne bağlanacak olup bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte proje gerek ülkemiz gerekse bölgemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda Amanos tüneli projesi ile ilgili yapılan çalışmaların hızlandırılmalı ve Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nin yapımıyla entegre olacak şekilde bir an önce planlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Hayzaran, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

En az 10 karakter gerekli