HAYZARAN: TÜRKİYE’NİN REFORMA İHTİYACI VAR

HAYZARAN: TÜRKİYE’NİN REFORMA İHTİYACI VAR

ABONE OL
28 Aralık 2022 13:58
HAYZARAN: TÜRKİYE’NİN REFORMA İHTİYACI VAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Sanayici İş insanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, Türkiye’nin yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ekonomide izlenmesi gereken yol haritasını paylaşan Hayzaran, “Yapısal reformlara ihtiyacımız var. Bizim bu enflasyonu biran önce dizginleyip Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Merkez Bankası gibi kurumların tam bağımsız olması. Para politikasını doğru yönlendirmesi ve bu çerçevede para politikasını doğru yönlendirmesi sonucunda enflasyonun dizginlenmesi ve tarımda ve sanayide üretime dayalı bir model oluşturulması gerekiyor. Siz tarımda sanayide üretime dayalı bir politika izlerseniz ve planla bir ekonomiye geçerseniz başarılı olursunuz. Hangi ürünün nerede yetiştirileceğinin planını devlet yapmak zorundadır. Kurumlar sadece kurum olarak kalmamalı bizzat işin içine girip, hangi toprakta, hangi iklimde neyin ne kadar ekilmesi gerektiğini planlamalı ve onunla ilgili ihracat destekleri vermeli. Türkiye’ye döviz getirmeli. Bunun böyle olması gerekiyor” dedi.
İŞSİZLİK ORANI ÇOK YÜKSEK
Eğitiminde çok önemli olduğunun altını çizen Hayzaran, “Nitelikli işgücünü ortaya koyacak bir eğitim sistemini ortaya koymak daha da önemli. Bir yıllık iki yıllık değil. 10 yıllık. Çok üniversite açarak değil, ihtisas bölümleri açarak, iyi elamanlar yetiştirerek. İşsizlik oranı çok yüksek. Ben HASİAD başkanıyım, günde 3-4 tane iş başvurusu geliyor. Çok iş arayanlar ver. CV’lerine bakıyorum, mühendis, bakıyorum arkeolog, bu çok üzücü. Bu çocuklar çok zor koşullarda okuyorlar. O bakımdan çocuklarımızı bu duruma düşürmememiz lazım” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli