HMKÜ’DE 100. YIL KÖYÜ 2. ETABIN AÇILIŞI YAPILDI
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünde, Blocks for Hope Gönüllüleri, Gülmek İyileştirir Derneği, Jandarma Asayiş Vakfı ve MKÜ iş birliğiyle hayata geçirilen 100. Yıl Köyü projesinin ikinci fazı, düzenlenen törenle açıldı.
Bu açılışla birlikte, 66 yeni konut daha kullanıma sunuldu. Depremden etkilenenler için kalıcı ve dayanışma temelli yaşam alanları yaratmayı amaçlayan proje, ilk fazın ardından beş buçuk ay gibi kısa bir sürede ikinci adımını da hayata geçirdi. Açılış törenine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ömer Ersever, Jandarma Asayiş Vakfı Genel Müdürü Mehmet Boyraz, projeye destek veren Tümen Ailesi, Blocks for Hope gönüllüleri, Gülmek İyileştirir Derneği ve birçok destekçi katıldı. Açılış programını Gülmek İyileştirir Derneğinden sanatçı İlker Ayrık yaptı. Ayrık, program boyunca esprileriyle salona neşe saçtı.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkesi içerisine inşa edilen 100. Yıl Köyü’nün 2. Etabının tamamlanması vesilesiyle çeşitli konuşmalar yapıldı.
MASATLI: HATAY İÇİN HER PROJE KIYMETLİ
Hatay Valisi Mustafa Masatlı: “Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir şekilde inşa edilen bu 100. Yıl Köyü projesi şehrimize atfedilmiştir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde, Jandarma Asayiş Vakfımız, Gülmek İyileştirir Derneği ve Blocks for Hope gönüllülerinin destekleriyle geçen yıl hayata geçirilen 100. Yıl Köyümüz, kalıcı konutların yanı sıra sosyal alanları, istihdam atölyeleri ve destek birimlerini de içinde barındırıyor olması bakımından çok önem arz etmektedir. Bunu da özellikle ifade etmek isterim. Biraz önce mimarlarımız da konuştular. Konut yapmak tek başına bir anlam ifade etmez. Eğer o konutun sosyal donatıları yoksa, orada insanların iyi olma haline destek verecek herhangi bir şey veya alan oluşturmamışsanız, maalesef insanlar sadece konutlarında yaşamak zorunda kalır. O bakımdan, oradaki insanlarımızın sosyalleşmesi bakımından oluşturulan her şey, proje anlamında kıymetlidir.”
EREN: PROJE ÇALIŞANLARIMIZ İÇİN UMUT OLDU
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren: "Deprem sürecini tekrar tekrar anlattık. Buralara tekrar girmek istemiyorum. Projeyle ilgili olarak hem İlker Bey hem de işini gücünü bir kenara bırakıp bu süreci ilk günkü gibi heyecanla ve tutkuyla takip eden, devam ettiren değerli destekçilerimiz; Sinan Bey, Adnan Bey, Beyhan Hanım, Gülmek İyileştirir Derneği'nden Selim Bey ve burada isimlerini sayamadığım çok kıymetli bağışçılar ile Jandarma Asayiş Vakfı yetkilileri bu konuyla ilgili açıklamalar yaptılar. Ben sadece şu hususun altını çizmek istiyorum. Bilindiği gibi ‘gülmek iyileştirir’ düşüncesi vardır. Üniversite de iyileştirir. Şehir içinde üniversite iyileştirir. Biz üniversite olarak deprem sonrası süreçte gerçekten neredeyse şehrin bütün organizasyonlarına ev sahipliği yaptık. Bundan da çok mutlu olduk. Üniversitenin şehre çok daha fazla katkı sunması için imkanlarımızı genişletmeye çalıştık. Bir an önce yaralarımızı sarmaya çalıştık ve bu süreçte en önemli hususlardan bir tanesi, burada çalışan ve depremden etkilenen personelimizin barınma problemiydi. Aslında bu '100. Yıl Köyü' projesi bu çalışanlarımız için bir umut oldu. Bu proje, çalışanlarımızın üniversiteye bağlılıklarını arttırdı ve geleceğe olan umutlarını perçinledi. Üniversitemizin hızlı toparlanmasında bunun çok önemli bir yerinin olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum.”
BOYRAZ: HATAY’DA OLMAK BİZİM İÇİN ONUR
Jandarma Asayiş Vakfı Genel Müdürü Mehmet Boyraz: “6 Şubat depremi yaşandığında ben emekliydim. Ancak geçmişte Hatay’da çeşitli görevlerde bulundum, farklı kurumlarda hizmet verdim. Hatay, hem görev yaptığım yer olması hem de yaşattığı anılar nedeniyle benim için çok özel bir yere sahiptir. Deprem günü, 45 yıllık dostum ve devre arkadaşım olan Ali Paşa’ya ulaşamadım. Ertesi gün ulaştığımda “Bana Hatay’da bir görev verin,” dedim. Bir valiz hazırladım ama “bekle” yanıtını aldım. Bugün burada sizlere onun adına hitap ediyor olmak benim için büyük bir onur. Bu nedenle sizlere ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Jandarma Asayiş Vakfı olarak yürüttüğümüz en büyük projelerden biri, Sayın Rektörümüzün öncülüğünde ve vakfımızın daha önceki gönüllüleriyle birlikte başlattığı bu projedir. Bu projeyi Türkiye genelindeki 81 il temsilciliğimize gururla anlatıyoruz” dedi.
Öne çıkan konuşmaların yanı sıra 100. Yıl Köyü projesinin paydaşları da sahnede birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda farklı kesimden insanların bir araya gelerek büyük bir dayanışma örneği sergilendiği ve birçok zorluğa rağmen insanlara umut olan önemli bir projenin hayata geçirildiği vurgulandı.
Konuşmalardan sonra projeye destek verenlere plaket takdim edildi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Atatürk Konferans Salonundaki açılış programının ardından katılımcılar hep birlikte 100. Yıl Köyü’ne geçerek 2. fazın açılışını yapmak için kurdele kestiler.
Burada protokol ve paydaşlar tarafından bir eve ziyaret gerçekleştirildi ve konut sahibiyle sohbet edildi.