DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
STERLIN 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BIST %
BITCOIN 20797452,82%
Hatay
12°

KAPALI

12 39

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Kaynar: Nakliye Sektörünün Sorunları çözülürse İhracat Bayrağı daha yükseklere taşınacaktır”

“Kaynar: Nakliye Sektörünün Sorunları çözülürse İhracat Bayrağı daha yükseklere taşınacaktır”

ABONE OL
3 Ağustos 2021 14:22
“Kaynar: Nakliye Sektörünün Sorunları çözülürse İhracat Bayrağı daha yükseklere taşınacaktır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CVS Ekspres Uluslararası Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Kaynar, nakliyecilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması durumunda işlerin daha verimli geçeceğini belirtti. Kaynar, konuyla ilgili açıklamasında, “Ticareti aksatan, yavaşlatan engellerin kaldırılıp daha hızlı çözüme kavuşturulması durumunda bölge nakliyecilerimiz için çok verimli bir iş yapacakları kanısındayım. Taşımalarının büyük bölümünü Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan’a gerçekleştiren CVS Ekspres Uluslararası Taşımacılık’ın ağırlıklı hizmet verdiği sektör inşaat. Bunun yanı sıra; sağlık ve temizlik ürünleri, fidan, konfeksiyon ürünleri, kuru bakliyat taşımaları da yapan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Kaynar bu bölgelerde yaşadıkları sorunlar ve sektörün durumu hakkında yaptığı değerlendirme şu şekilde: “Nakliye sektörü Hatay’da ihracatın ve istihdamın lokomotifi konumundadır. Gerek ofis personeli istihdamı, gerek Tır şoförü istihdamı, yönetici istihdamını doğrudan etkileyen ve lastikçi, sanayici, akaryakıt görevlisi istihdamını da dolaylı olarak etkileyen bir sektördür. Bölge ekonomisindeki yeri diğer sektörlere nazaran en ön sıralardadır. Çalıştığımız bölgelere denizyolu ve demiryolu taşımacılığının doğrudan ya da aktarmalı olarak yapılması hem güç hem de çok zaman aldığı için karayolu taşımacılığı inanılmaz önem arz etmektedir ve bölge nakliyecilerimizin bu konudaki fonksiyonu büyüktür. Hatay nakliyede araç filosu bakımından Türkiye’nin en önde gelen 3’üncü şehridir. Çalıştığımız bölgelere planlanan ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesinde karayolu nakliyecileri öncü görevini üstlenmiştir.

TÜRKMENİSTAN’DAKİ BELİRSİZLİK EN BÜYÜK SORUN

Pandeminin getirdiği zorlukların yanında, çalıştığımız bölgelerde en sık karşılaştığımız başlıca sorunları ve çözüm önerilerini sıralayacak olursak; ilk olarak 21 Mart 2020 yılından beri Türkmenistan’ın sınır kapılarını tüm dünyaya kapatması ve bu konudaki belirsizliğin devam etmesini söyleyebiliriz. Diğer ülkelerin aldığı tedbirler doğrultusunda şoförlerden PCR testi alarak, aracı ve tır şoförünü belirli tahlillerden ve kontrollerden geçirerek ülkeye girişi tekrardan açması çözüm olabilir.

GEÇİŞ BELGESİ SAYILARI YETERSİZ KALIYOR

Bir diğer süreklilik arz eden ve çözüme kavuşması zaman alan sorunumuz dozvala dediğimiz transit ve ikili geçiş belgeleridir. Bu belgeler yapılan sefer sayılarına göre yetersiz kalmaktadır. Bu sorun ihracat yükünü alan araçların sınır gümrük kapılarında uzun zaman beklemesine, belge bekleyen araç kuyruğu oluşmasına, ekstra külfete neden olmaktadır. Bu bekleyiş ihracatçı, nakliyeci, şoför ve alıcı dahil herkesi ciddi manada zarara uğratmaktadır. Çözüm önerimiz belgeler tükenmeden dönemsel geçiş istatistiki bilgiler göz önünde bulundurularak yakın tahminlerde bulunup özellikle Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan belge temini yapılmalıdır.

HAZAR’DAKİ ÜCRETLER TRANSİT GEÇİŞLERİN ÖNÜNDE ENGELLER OLUŞTURUYOR

Başka bir sorun da Azerbaycan’da ödenen masrafların makul seviyenin üzerinde olmasıdır. Transit geçişlerde de Hazar Denizi’ndeki yüksek gemi fiyatları da ticaretin önündeki engellerden biridir. İki ülke ticaret yetkililerinin bir araya gelerek gözden geçirilmesi ve makul seviyelere çekilmesi iyi bir çözüm olur.

SEKTÖRÜ MOTİVE EDECEK DESTEKLERE İHTİYAÇ VAR

Aynı zamanda nakliyecilerimiz maddi ve manevi olarak istihdamın da arttırılması adına devletin varlığını ve desteğini daha çok hissetmek istemektedir. MTV, ÖTV, KDV, SSK, akaryakıt fiyat indirimi ve istihdam desteği yapılabilmesi nakliyeciyi ekstra motive edecek beklentilerdir.

ENGELLER KALKARSA 2021, BÖLGE NAKLİYECİLERİ İÇİN VERİMLİ BİR YIL OLUR

Ticareti aksatan, yavaşlatan engellerin kaldırılıp daha hızlı çözüme kavuşturulması durumunda bölge nakliyecilerimiz için çok verimli bir iş olacağı kanısındayım. Her yıl olduğu gibi 2021 yılında da ihracat bayrağını daha yükseklere taşıma adına en önemli görevi büyük bir kararlılıkla nakliyecilerimiz üstlenecektir.” “Ticareti aksatan, yavaşlatan engellerin kaldırılıp daha hızlı çözüme kavuşturulması durumunda bölge nakliyecilerimiz için çok verimli olacağı kanısındayım.” İhracat bayrağını daha yükseklere taşıma adına en önemli görevi büyük bir kararlılıkla nakliyecilerimiz üstlenecektir” ifadelerini kullandı.

(Haber: Hikmet OTUZBİR)

www.hataybuyuksehirgazetesi.com

En az 10 karakter gerekli