Kırıkhan’ın kurtuluşunun 84. yılı törenlerle kutlandı

Kırıkhan’ın kurtuluşunun 84. yılı törenlerle kutlandı

ABONE OL
6 Temmuz 2022 15:01
Kırıkhan’ın kurtuluşunun 84. yılı törenlerle kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Askerinin Kırıkhan’a girişinin 84. Yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Kutlama programı ilk olarak Ziraat Bankasının Önünden Atatürk Anıtına kadara Mehteran eşliğinde Kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşünün ardından Atatürk Anıtı önünde tören yapıldı. Burada düzenlen tören Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Kırıkhan Belediyesinin Çelenklerinin Anıta konulması, saygı duruşunun yapılıp İstiklal Marşının okunması ile başladı.

YAVUZ: GURUR VE MUTLULUĞU BİR ARADA YAŞIYORUZ

Törende günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz; “Kahraman Türk ordusunun Kırıkhan’a gelişinin ve Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 84. yıldönümünü büyük bir gurur ve mutlulukla kutluyoruz.

Kırıkhan, Osmanlı imparatorluğunun son döneminde Belen kazasına bağlı bir Nahiye iken, 1. Dünya savaşı sonrası Fransızların işgaline uğradı. 1924 yılında ilçe merkezi olan Kırıkhan uzun yıllar Fransız işgalinde kaldı. 6 Temmuz 1938 tarihinde Kurmay Albay Şükrü KANATLI komutasındaki 39. Dağ Tugayı 48.Takviyeli Dağ Alayının Hassa üzerinden Kırıkhan ’a girmesiyle bu şanlı olay Hatay ve Kırıkhan tarihine altın harflerle yazılmıştır.

Büyük coşkuyla, neşeyle, bayram gibi karşılanan Kurmay Albay Şükrü Kanatlı, Kırıkhan halkına “Atatürk’ün, Türk Ordusunun ve Anayurdun sizlere selamını getirdim.” Diyerek Kırıkhan halkıyla bütünleşmiştir. Cumhuriyet döneminde, Hatay konusunu kişisel dava haline getiren Mustafa Kemal Atatürk; “Kırk Asırlık Türk Yurdu Düşman Elinde Kalamaz” ve “Hatay benim şahsi meselemdir.” Deyip bütün ağırlığını koyarak siyasi dehası ve ustaca yürüttüğü aktif politikasıyla Hatay’ı önce bağımsız devlet haline getirmiş, ardından Hatay ve ilçelerine Türk ordusunun girmesiyle birlikte yaklaşık 20 yıllık Fransız işgaline son vermiştir.

Tarihi Kahramanlık, şan ve şeref dolu Kırıkhan halkımız; “Devlet olmayı değil, Millet olmayı tercih etmiş bir millettir. Kırıkhan’ımızın düşman işgalinden Kurtuluşunun 84. Yıldönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, bizlere bu günleri hazırlayan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Albay Şükrü Kanatlı ile birlikte tüm silah arkadaşlarını, Milleti ve Vatanı için mücadele veren tüm Şehit ve Gazilerimizi şahsım ve ilçem adına bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bu güzel Cennet vatanımızı bizlere emanet eden, tüm Şehitlerimizin Ruhları Şad, Mekânları Cennet olsun. ‘’ALLAH, hiç kimseyi VATAN’SIZ bırakmasın” dedi.

GARNİZON KOMUTANLIĞI ZİYARET EDİLDİ

Atatürk anıtının önünde ki törenin sona ermesinin ardında Protokol üyeleri Garnizon Komutanlığını ziyaret etti. Kutlama törenlerine Kırıkhan Kaymakam Vekili Hassa Kaymakamı Ahmet Korkmaz, Garnizon Komutanı Piyade Binbaşı Ahmet Erol Yiğitalp, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, CHP Milletvekili İsmet Tokdemir, Siyasi parti temsilcileri ve diğer protokol üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

En az 10 karakter gerekli