PROF. DR. CERECİ’NİN OTO-DOC ÇALIŞMASI HATAY MKÜ’DE

PROF. DR. CERECİ’NİN OTO-DOC ÇALIŞMASI HATAY MKÜ’DE

ABONE OL
12 Mayıs 2025 13:16
PROF. DR. CERECİ’NİN OTO-DOC ÇALIŞMASI HATAY MKÜ’DE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Hatay belgesellerinin yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci’nin kendi yaşam öyküsünü belgelediği “Bir Filim Adamının Filmi” adlı belgesel çalışması 16 Mayıs Cuma günü saat 10.00da Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gösterime sunulacak. 

Belgesel konusunda doktora çalışması yapan ve 1992 yılından bu yana belgesel çeken Prof. Cereci’nin, belgesel sinematografisini konu edinen ve yaşamının önemli süreçlerini vurgulayan belgeselin; dünyada bir yönetmenin kendi yaşamını belgelediği birkaç sayılı örnekten biri olduğu belirtildi. Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, Quentin Tarantino gibi filmlerinde kendi yaşamından kesitleri yansıtan yönetmenlerden farklı olarak, biyografisini doğrudan belgesel olarak tasarlayan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin otobiyografik belgesel çalışmasının eşsiz ve özgün bir çalışma olduğu bildirildi. 

İstanbul’un su kaynaklarını ve su yapılarını konu edinen “İstanbul’a Hatay Veren Sular” adlı belgeselle 1992 yılında başlayan Prof. Cereci’nin belgesel çalışmalarının, Van, Bitlis, Mardin, Batman, Mersin ve Hatay’da çektiği belgesellerle 30u aştığı ve çok sayıda uluslararası film festivaline katılarak ödüller aldığı öğrenildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yaşamının geçtiği 5 şehirde yaptığı çalışmaların ve anıların, tanıklar ve yakınları tarafından anlatıldığı belgeselde, Prof. Cereci’nin karakteristik özellikleri ve çalışma disiplininin de yer aldığı dile getirildi. Pandemi sürecinde tasarlanan çalışmada pek çok tanık videosunun, tanıkların kendileri tarafından çekilip çalışmaya eklendiği bildirildi.     

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 6 Şubat Hatay depreminden önce ve sonra Hatay’ın inanç kültürü, Hatay’ın mutfak kültürü, Hatay haahaları, Hatay’ın ortak kültürel yemeği hırisi, Hatay çocuk oyunları ve Hatay depremi konularını belgesel olarak çalışarak, kent belleğine katkıda bulunduğu dile getirildi. Prof. Cereci’nin kendi yaşam öyküsünü konu edinen “Bir Filim Adamının Filmi” adlı belgeselde yönetmenin belgesel çalışmalarının ön plana çıktığı vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli