Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda İlaçsız Tedavi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda İlaçsız Tedavi

ABONE OL
7 Kasım 2021 11:29
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda İlaçsız Tedavi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Psikiyatri bilimi tedavileri konusunda en çok tartışılan dallardan biridir. Özellikle son yüzyılda gelişen psikiyatri genelde iki tedavi alanıyla ön plana çıkmıştır. Bunlar  genel olarak ilaçlı (medikal) ve ilaç dışı tedaviler diye ayrılabilir.

Çocuk ve gençte özellikle ilaç tedavileri oldukça hassas ve aileler tarafından çok tercih edilmeyen tedavilerdir. Gerek çocukta yapılan araştırmaların sınırlı olması ve çocukta kullanılan ilaçların daha az sayıda olması tedavilerin ilaçsız olarak ağırlık kazanmasına neden olmuştur. Ama zamanla yeni çıkan ilaçlarla ilaçlı tedavide güvenli hale gelmiştir.

Çocuklarda ve gençlerde yapılan psikoterapi ve eğitimsel faaliyetlerin çocuğun davranış ve ruhsal halini etkileyeceği kesindir. Özellikle aile içi problemler, Çocuk ve gencin arkadaş ilişkileriyle ilgisi sorunları, basit ders sorunları, gece ıslatmaları disiplin problemleri, akran sorunları, kardeş kıskançlığı gibi sorunlar basit terapötik müdahalelerle çözülebilir.

Daha sorun yaratabilecek dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, davranım bozukluğu,  ağır depresyonlar gibi hastalıklarda ilaç kullanılabilir. Fakat özellikle dikkat eksikliği ve öğrenim bozukluğunda bazen ilaçsız tedaviler başta denendiği olur. Çocuğun alışkanlıklarının düzeltildiği, ders çalışma alışkanlıklarını geliştiren davranışçı tedaviler yanı sıra nörobiofeedback gibi bilgisayar ortamında geri bildirimler verilerek yapılan beyin oyunları şeklindeki dikkat çalışmalarıda faydalı olacaktır. Ayrıca çocuk ve gençte farkındalık çalışmaları da çocuk ve gencin durumunun farkına varması ve düzeltmek için zihinsel çaba sarf etmesi için önemlidir.

Ayrıca dikkat güçlendirici oyun setleri de günümüzde kullanıldığı gibi benzer çalışmalar bazı internet sitelerinde beyin eğitimi şeklinde ulaşılabilmektedir.

Şunu unutmamak gerekir ki dış etkileşime açık bir organ olan beynin,  yaşadığı psikiyatrik problemler dış etkilerle oluşabildiği gibi, dışarıdan yapılan müdahalelerle de düzeltilebilir. Tabi çok lazım oldukça ilaç tedavisinin de kullanılması şarttır. Bu gereksinim doktor tarafından değerlendirilip karar verilmesi gereken bir süreçtir.

En az 10 karakter gerekli