Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yayınlayarak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Hambolat, kanser taramalarının KETEM Merkezleri’nde ücretsiz olarak yapıldığını belirterek, erken teşhisin hayat kurtaracağını belirti.
Dr. Hambolat konuyla ilgili açıklamasında, “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen “kanser” ölümler arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalmasıyla gelişen kötü huylu tümörlere ve urlara denir. Kanserin 100’den fazla türü vardır. İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin bazı risk faktörleri nedeniyle mutasyona uğrayarak aşırı çoğalarak içinde yaşadıkları dokulara zarar vermesiyle başlayan bu süreç, durdurulmaz ise ölümcül olabilir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilemeyen faktörler yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Değiştirilebilir faktörler ise çevresel etkenlerdir. Bunlar: Sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddeleri, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, asbest v.b.) ve hava kirliliğidir. Bu risk faktörlerinden biri veya daha fazlasına maruz kalmak bu kişide kesin kanser gelişeceğini göstermez, ama kansere yakalanma ihtimalini arttırır. Bazı insanlar birçok risk faktörü bulundurmasına rağmen yaşamı boyunca hiç kansere yakalanmazken, kanser tanısı konulan bazı hastalarda ise hiçbir risk faktörüne rastlanmayabilir.
HERKESİ TARAMA MERKEZLERİMİZE BEKLİYORUZ
Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, yukarıda anlatılan başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, sağlıklı beslenmek kanser riskini azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile kolorektal (barsak) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundan halkımız tarama yaptırmak için KETEM ve Aile Hekimlerine başvurabilirler. Ülkemizde her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak ve halkımızın farkındalığını arttırmak amacıyla halkın yoğun olduğu bölgelerde bilgilendirme stantları, halk eğitimleri ve konferanslar gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Tüm halkımıza sağlıklı bir yaşam diliyor ve ücretsiz kanser taramaları için Antakya, Defne, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol ve Reyhanlı İlçe Sağlık Müdürlükleri bünyesinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimize bekliyoruz” dedi.
GENEL
08 Eylül 2024KÖŞE YAZILARI
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024