DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
STERLIN 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BIST %
BITCOIN 2050849-2,12%
Hatay
20°

KAPALI

12 38

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

KARA: MISIR ÜRETİCİSİ BORÇLU DURUMDA

KARA: MISIR ÜRETİCİSİ BORÇLU DURUMDA

ABONE OL
7 Ağustos 2023 17:35
KARA: MISIR ÜRETİCİSİ BORÇLU DURUMDA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mısır üreticilerinin yaşadığı mağduriyete dair yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

Genel olarak tarımsal üretimde maliyetlerin giderek yükseldiğini ifade eden Nermin Yıldırım Kara, “Maalesef Türkiye’de ekonomi doğru yönetilmiyor. Seçimlerden önce liyakatsiz ve bilinçsiz ekonomi yönetiminden dolayı ortaya çıkan krizler, seçimden sonra da devam ediyor. Bu yönetememe durumunun neden olduğu bütün acı fatura da yurttaşlara çıkarılıyor. ÖTV oranlarının arttırılması ve litre başına benzinde yapılan zamlar, KDV’deki artışlar ile birleştirildiğinde üreticiler başta olmak üzere tüm yurttaşın belini büktü. Motorin, her üretim safhasında bir girdi olarak öne çıkıyor. Bunun yanında, gübre, elektrik, ilaç ve sulama fiyatları da artmış durumda. Halihazırda depremzede olan Hatay’daki mısır üreticileri tüm bu maliyetlere bir şekilde göğüs gerdiler. Kendilerine teşvik için bu maliyetlere dair herhangi bir muafiyet de tanınmadı. Çoğu borçlanarak, çok zor şartlar altında yine de geçimlerini sağlayabilmek adına üretime devam ettiler. Hasat zamanı geldi ve çiftçiler doğal olarak emeklerinin karşılığını almak istiyorlar. Bazı yurttaşların hasadını toplayalı 1 hafta olmasına rağmen Toprak Mahsülleri Ofisi’nden herhangi bir fiyat ve alıma dair açıklama yapılmaması derin bir endişe uyandırıyor. Mısır üreticileri hem borçlarını ödemek hem de bir sonraki üretime kaynak oluşturmak için yapılacak açıklamayı beklemektedir. Önünü göremeyen üreticiler mağdur edilmektedir.” dedi.

TMO MISIR TABAN FİYATINI AÇIKLAMALI VE DEPOLARINI ALIM İÇİN HAZIRLAMALIDIR

Mısır üreticisinin elindeki hasadı maliyetinin oldukça altında tüccara satmaya mecbur kaldığını vurgulayan Yıldırım Kara, “Üreticinin zarar etmesi bireysel bir zarar değildir. Tüm ülke ekonomisini derinden sarsacaktır. Bize öğretilen en azından tarımsal anlamda ‘kendine kendine yetebilen Türkiye’ iktidarın yanlış politikaları yüzünden ithal ürünlere bağlı bir hale gelmiştir. Yerli üretici elindeki ürünü zarar ederek tüccara satarsa bir sonraki ekim için kaynak bulamayacaktır ve bu üretimden vazgeçecektir. Bu süreç, mısır konusunda dışa bağımlılığımızı arttıracaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi, depolarını bir an önce boşaltmalı ve çiftçilere randevu vermelidir. Maliyetler herkesin malumu iken taban fiyat ayarı ona göre yapılmalı ve piyasaya denge gelmelidir. Bu sene ülke genelinde mısır konusunda verimli bir dönem yaşandığını görmekteyiz, bu durumu üreticinin aleyhine çevirmemek gerekir” dedi.

En az 10 karakter gerekli