RIFAT AĞA KONAĞI (ATA KOLEJİ)

RIFAT AĞA KONAĞI (ATA KOLEJİ)

ABONE OL
18 Eylül 2022 12:32
RIFAT AĞA KONAĞI (ATA KOLEJİ)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bereket zade Hacı Rıfat Ağa; 1900 yıllarında Antakya’da yaklaşık70 hanelik bir aile topluluğunun lideridir. I.Meşruiyetin ilanından sonra, Meclis’i Meb’usan’a mebus seçildi. Siyasi yönünün dışında, önemli bir şair, aynı zamanda Türk yazı sanatı ustalarındandır. Bilhassa tırnak yazısı meşhurdur.

Bu gün saray caddesinde yer alan ve Ata koleji adı altında eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunan yapı, Rifat Ağaya aittir. 1902 yılında kuzey Suriye mebusu olan Bereket zade Rıfat Ağa tarafından yaptırılmıştır. İstanbul sarayları projelerine uygun olarak planlanmış ve İstanbul saraylarındaki tüm özelliklerini taşımak üzere inşa edilmiştir. Bütün dış balkonların ve pencerelerin modeli Osmanlı Saraylarının balkon tipinde ve taş oymadır. Projesi İstanbul mimarları tarafında hazırlanmıştır. Binanın inşasına 1900 yılında başlanmış 1909 yılında tamamlanmış.Taş ve yapı ustaları Halep’ten getirtilmiştir. Konak Rıfat Ağa 1907 yıllıda kolera hastalığından öldükten sonra tamamlanmış.Rıfat Ağa’ya konakta oturmak nasip olmamıştır. Bu da şöyle bir türküyle konu olmuş;
“Bir konak yaptırdım bir uçtan bir uca,
İçinde yatmadım üç gün üç gece…”

Bina bittikten sonra, Rıfat Ağa’nın yakın ailesi tarafından 1920 yılına kadar konak olarak kullanılmıştır. 1920 Yılında bina İskenderun sancağı tarafından mirasçılarından satın alınarak, turizm oteli olarak hizmet vermeye başlamıştır.  Fransızlar bu tarihte konakta bulunan kıymetli tarihi değeri yüksek olan ne varsa yağmalamalardır. Bina 1939 yılında Hatay’ın Anavatana katılışı ile Antakya belediyesine devredilmiştir.

1957 yılın kadar otel ve lokanta olarak hizmet vermiştir. Aynı yıl binada büyük bir yangın çıkmış bazı yerleri orijinalliğini kaybetmiştir.1961 yılında onarımı tamamlandıktan sonra dönemin valisi Muammer Ürgen Paşa binayı kız öğretmen okulu olarak tahsis ettirmiştir. 1965 yılında kız öğretmen okulu kendi binasına taşınmış, aynı yıl Emekli kurmay binbaşı olan, Samet KUŞÇU binayı Antakya belediyesinden kira karşılığında almış ve Antakya Ata koleji adı altında eğitim ve öğretime başlamıştır. Eğitim ve öğretim faaliyetleri o günden bu yana bu binada devam etmektedir.

Bina üç katlı olup bodrum katı kemer çatma tonos sistemi işi ile yapılmıştır. Zemin kat(Giriş)iki büyük hol ile misafir odalarından ibarettir. Üst kat yatak odaları için tahsis edilmiştir. Hemen yanında Beyazıt otel adı altında hizmet veren yapıda, Rıfat ağanın kardeşi Cemil berekete aittir.
Yapı,15-11-1985 tarihinde 1558 sayılı kararla koruma altına alınmıştır.

En az 10 karakter gerekli