DOLAR KUR ARTIŞI İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

DOLAR KUR ARTIŞI İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

ABONE OL
21 Haziran 2021 15:37
DOLAR KUR ARTIŞI İLE NASIL BAŞ EDİLİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öncelikle şunu net ifade etmeliyim ki; YATIRIM, ÜRETİM, İHRACAT, İSTİHDAM VE NETİCESİ TABİKİ EKONOMİNİN GÜCÜ..

Yıllardır ekonomiyi bilen, az çok ithalat ihracat yapanlar, yatırımcılar yaşamışlardır.. Neyi? İhracatın mutlaka artırılması, ithalatında mutlaka azaltılması gerektiğini.. Peki nasıl?

İşte buna yönelik cevaplar bulmaya çalışalım inşallah..

Şu anda kabul etsekte etmesekte dünyanın ekonomisine yön veren, hattaki ülkelerin maalesef ekonomilerinin ABD denen ülkenin etki alanında olduğu, güdümünden halen çıkamadığı.. Bu bir gerçek..

Amerika’da Dolar’da en küçük bir oynama ile tüm ülkelerin para değerlerinin düştüğü bilinen bir gerçek. Amerika, faizlerini yükseltince bunun maliyetini hassaten döviz açığı olan ülkelerden çıkartarak açığını kapatmaya çalışıyor. Üzülerek belirtmek gerekirse realitede aynen bu şekilde gerçekleşiyor.

Biz TÜRKİYE olarak ne yapabiliriz? Sorusuna gelince…

Öncelikle İthal girdilerimizi, ithal maliyetimizi minimize edecek mal ve malzemeleri azaltmak adına çareler üretmemiz gerekmektedir.

Beyaz eşyada, mobilyada, yem sanayinde, yağ üretiminde vs. sıralanacak yüzlerce, binlerce kalemde MAL ÜRETİMİ için maalesef ithalat yapmak zorunda kalıyoruz.

Enerji konusunda geçen köşe yazımda detaylı bir şekilde arz etmiştim.

Ortalama yılda enerji (petrol, doğalgaz) 40 milyar dolar harcamamız olduğunu, bunun azaltılması adına şu anda toplamda 540 milyar metreküp enerji doğalgaz rezervinin bu açığın kapatılmasında çok önemli olduğunu belirtmiştim.

Doların çıkışı değil girişinin olması için; enerjide son zamanlarda hükümetin bulduğu ve hakikaten bizleri büyük bir sevince gark eden rezervlerin çoğalmasını, ülkemize yönelik kullanılarak, dolar vb. dövizlere bağlılığımızın bir an önce azaltılması en büyük dileğimizdir.

Bu da gerçekleşecektir. Yeter ki; samimiyetle kendi öz kaynaklarımızı bulup, sahiplenip ve en verimli şekilde değerlendirelim.

Zira Dolar vb. dövize bağlılık fiyatları ne yazık ki artıracaktır. Dolayısıyla maliyetlerde artacak, fiyatlar artacak, enflasyonu azdıracak, paramızın erimesine sebep olduğu gibi, borçlanma kalemini de artıracaktır.

ÖZETLE; Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kurucusu, icranın başında olan Sayın Cumhurbaşkanımızın satır aralıklarında sık sık dillendirdiği, işveren dünyasından beklentilerinde:

Mutlaka ama mutlaka yatırımları istikrarlı bir şekilde devam edilmeli,

İhracatçı yatırımcı işletmelere destek paketlerini mutlaka artırmalı, teşvik etmeli,

Yabancı yatırımcıları ülkemize çekecek hamleler yapıp, ülkemizi yatırımda cazibe alanı haline getirmemiz,

İTHALAT İHRACAT farkında İthalata olan bağımlılığı mutlaka azaltmamız gerekmektedir. İşte o zaman inanın dolar denen illetten kurtulmuş olup, cari açığımız kapanmış olacak ve hatta BÜTÇE FAZLASI vererek Dolar denen ekonomimizi felç eden yapıdan, iyi niyetli olmayan sömürgeci Amerika vb. ülkelerden kurtulmuş olacağız.  Hürmet ve Selamla..

En az 10 karakter gerekli