EMEKLİLİK YAŞINA TAKILANLAR (EYT) VE SON DURUM!

EMEKLİLİK YAŞINA TAKILANLAR (EYT) VE SON DURUM!

ABONE OL
6 Aralık 2022 23:47
EMEKLİLİK YAŞINA TAKILANLAR (EYT) VE SON DURUM!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tabi bu konu, yıllardır konuşulan, enine boyuna tüm kesimlerin, çalışanında, işverenin de beklentilerini dikkate alırken, ödemeleri yapacak olan devlet tarafının da hesaplar yaptığı, mağduriyetler oluşturmadan, imkanları insanı için seferber etmeye çalıştığı bir konu.. Şimdiden hayırlı olsun..
EYT’DE Son durum ise; bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarında özetle, hem beklenen emeklilik yaşına takılanların hem de asgari ücretli çalışanlarla alakalı konu 2023 başı itibariyle artık netliğe kavuştuğu ve son halini aldığı, olgunlaştığı bir hale dönüşmüş durumda..
EYT konusu hem bütçeyi, hem çalışanı, hem işvereni, hem emekliyi, hülasa tüm kesimleri yakinen alakadar ediyor. Bu konu öteden beri küresel sıkıntıların ekonomileri zor duruma düşürdüğü bir süreçte, memleketimin insanını enflasyona ezdirmeden, makul ve karşılıklı görüşmelerle bir çözüme kavuşmuş bir kıvama geldi çok şükür.
Şimdi gelelim EMEKLİLİK YAŞINA TAKILANLARIN merak ettikleri konulara ve cevaplarına:
Emeklilik Düzenlemesinde neler var ve en önemli 1. Şartı
8 EYLÜL 1999 ve öncesi sigortalı başlangıcın olması,
5000 prim gün şartının mevcudiyeti
Kadınlarda 20 hizmet yılı, Erkeklerde ise 25 hizmet yılının olması
Bunlardan hizmet yıllarını henüz doldurmayanlar o tarihi bekleyecek, koşul yerine geldiğinde emekli olunacak
EYT lilerde KIDEM TAZMİNATI : Bu konuda emeklilik şartlarını taşıyan çalışanların eyt den emekli olacak olması yüklü Kıdem Tazminatı ödeyecek olmalarından dolayı, İŞVERENİ zor durumda bırakabilir. Bu konuda hükümet yaptığı çalışmalarla Kredili Garanti Fonu ile (KGF) uygun vereceği kredi ile işverene yardımcı olacağı,
EYT lilerde İSTİFA ŞARTININ OLUP OLMAYACAĞI:
Evet . Erken emeklilik şartlarından biriside sigortalı çalışanlara İSTİFA şartının olması. İşyeri kodunda “Emeklilik nedeniyle İstifa” kodlu SGK YA bildirimin olması. Mevzuatta hem çalışıp hem de emekli aylığını bağlama gibi bir sistemin olmadığını belirtmek isterim.
EYT lilerde emekli olduktan sonra TEKRAR İŞE DÖNÜŞ İMKANI VAR MI? Sorusu ..
Çalışan ile işveren karşılıklı anlaşma sağlaması halinde DÖNÜŞ imkanı var.
Mecliste son durum netleştikten sonra, tekraren bu kardeşiniz son haline yönelik durumu sizlerle paylaşacaktır.
Şuna emin olabilirsiniz. Çalışan dünyası ile işveren dünyasının mevcut ekonomik durumlar dahil, ileride hiçbir tarafın mağduriyetine sebebiyet vermeyecek tarzda sıkı, titiz çalışmaların yapıldığı yönünde kanaatim tamdır.
Şimdiden tüm taraflara hayırlı olsun.
Rabbim devletimize, insanımıza zeval vermesin. Hep beraber tüm sıkıntıları kendi yerli ve milli akla, bilgiye, düşünceye sahip evlatlarımızla, Tam Bağımsız Büyük Türkiye hayallerimiz mutlaka ama mutlaka gerçekleşecektir biiznillah.. Hürmetle.

En az 10 karakter gerekli