EVLİLİĞİN EN BÜYÜK DÜŞMANI GERÇEK DIŞI BEKLENTİLER

EVLİLİĞİN EN BÜYÜK DÜŞMANI GERÇEK DIŞI BEKLENTİLER

ABONE OL
25 Mayıs 2021 13:47
EVLİLİĞİN EN BÜYÜK DÜŞMANI GERÇEK DIŞI BEKLENTİLER
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Masallar, evliliğin sonsuz mutlulukla sürdüğünü anlatıyor, romantik komediler mutluluğu kucaklayan çiftlerle son buluyor. Peki, evlilikte hep mutlu olmak mümkün mü? Acıbadem Adana Hastanesi’nden Psikolog Hande Nacar Baş, evlilikte sonsuz mutluluk beklentisinin gerçek dışı olduğuna dikkat çekerek “Evliliğin hiç sorun olmadan hep mutlulukla süreceğine dair beklentiler, yaşanan olumsuzlukların kolayca büyütülmesine ve çiftlerin yanlış bir evliliğin içinde olduklarına dair inançlarının artmasına neden oluyor. Oysa birbirlerinin ihtiyaçlarına saygı duyan çiftler, evlilikte yaşanan sorunları daha kolay çözüyor” diyor.

Evliliği zorlaştıran inanışlar
Evliliğe dair gerçek dışı beklentiler sağlıklı bir ilişki gelişmesini de engelleyebiliyor. Psikolog Hande Nacar Baş, sıklıkla karşılaştıkları gerçek dışı beklentileri şöyle sıralıyor:
Birbirini seven çiftler her zaman mutlu olurlar.
Evlendikten sonra da heyecan bitmemelidir.
Mutlu evliliklerde cinsel hayat aynı arzu ile devam edecektir.
Eşler birbirlerini çok iyi tanımalı, istek ve ihtiyaçlarını karşı taraf söylemeden fark etmelidir.
Birbirini seven çiftler her zaman birlikte zaman geçirir, başka kimseye ihtiyaç duymazlar.
Birbiri ile anlaşan çiftler önemli kararlarda da hemfikir olurlar.

Bu tür anlayışlar nedeniyle evlilikteki zorlu süreçlerin çiftleri hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Hande Nacar Baş, “Böylesi durumlarda çiftler evliliklerine dair umutlarını yitirmeye başlıyor. Oysa mutlu evliliklerde de birtakım sorunları olabileceği ve bu sorunlarla birlikte evliliğin yürütülebileceği unutulmamalı” diyor.

Eşler birbirine inancını yitiriyor
Çiftler, ilişkilerindeki en ufak zorluğu yanlış bir evlilik yaptıklarına dair inançlarla yorumladığında yaşanan problemlerin büyüdüğünü kaydeden Psikolog Hande Nacar Baş, şöyle devam ediyor:
“Önce birbirlerine olan inançları zedeleniyor. Ardından da eşler, karşısındakinin cümlelerinde iletişim hatalarını daha kolay bulan, birbirlerinin hatalarının listesini yapan ve ne denli kötü bir evliliğin içerisinde olduğunu kendilerine ispat etmeye çalışan bireylere dönüşüyor. Aslında çiftler çoğu zaman kötü bir evliliğin içinde değillerdir, buna karşın yaşanılan problemleri akıllarında büyütüp olumsuz yorumlarla evliliklerine dair inançlarını yitiriyor.”

Sonsuz mutsuzluk da yok!
Gerçek dışı beklentilere sahip olmayan çiftler, yaşanan sorunları “mutlu evliliklerde de olabilecek bir durum” olarak yorumluyor. Bu ilişkilerde karı kocanın, evliliklerini bütünü ile sorunlu görmediğine ve yapıcılıklarını koruduğuna vurgu yapan Hande Nacar Baş, yaşanan sorunların normal karşılanmasının çözüm bulmayı kolaylaştırdığını da belirterek şunları söylüyor:
“Birbirlerine ihtiyaçlarını kolayca dile getiren, fikirlerine saygı duyan, bireysel hayatlarının da olduğunu unutmayan çiftler, problem yaşadıklarında, bu konular hakkında daha rahat konuşabiliyor ve problemlerini genellemiyor. Evliliklerde sonsuz mutluluk olmadığı gibi, sonsuz mutsuzluk da yoktur. Sağlıklı beklentilerin olduğu hiçbir evlilik, yanlış inanışların esiri olmamaktadır.”

En az 10 karakter gerekli