Gücünü, Sevgisinden Alıyor: Özel Suyun Rengi Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi

Gücünü, Sevgisinden Alıyor: Özel Suyun Rengi Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi

ABONE OL
25 Nisan 2021 14:57
Gücünü, Sevgisinden Alıyor: Özel Suyun Rengi Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel Suyun Rengi Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi, özel ilgiye ihtiyacı olan bireylerin hayata hazırlanmasında onların ihtiyaçlarına en uygun programlarla destek oluyor…

“Gücümüz Sevgimizde” sloganıyla yola çıkan Özel Suyun Rengi Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi, Kurum Sahibi Sn.Sara Gök ve çok değerli personeller özel gereksinimi olan bireylerin eğitim ve sosyal gereksinimlerini karşılamak için çalışıyor. İşini seven eğitmenler, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onları, bireysel yeterliliklerine dayalı olarak uygun ders ortamında hayata hazırlıyor. Özel ilgiye ihtiyacı olan çocuklarla karşılaştıkları ilk andan itibaren onların ilgi ve ihtiyaçlarını belirleyen kurum, onların toplumun bir parçası, sosyal bireyler olarak gelişimlerine katkı sağlıyor. Çocukların özgüven gelişimini, sosyal ve bilişsel becerilerini, hayatlarını özgür ve bağımsız sürdürebilmesi için ihtiyaçları olan yeterlilikleri destekliyor. Öğrencilerin gelişiminde birebir eğitim uygulama modelini belirleyen merkezde tüm eğitimciler özellikle seçilmiş. “Gülmeyi, dokunmayı bilmeyen eğitimci almıyoruz” diyen kurum sahibi Sayın Sara Gök, bu işe gönlünü vermiş.Rehabilitasyon merkezi aracılığıyla öğrencilerin ve ailelerinin hayatına dokunabilmenin manevi hazzını kelimelere sığdıramayan Sara hanım, merkezi şöyle anlatıyor

BAKIMEVİ DEĞİL, EĞİTİM KURUMUYUZ

Neden farklı bir iş değil de rehabilitasyon merkezinde olmak istediniz?

Biz bir eğitim kurumuyuz, bakımevi değiliz. Beni buraya yönelten de eğitimin içinde olma isteğimdi. 

Merkezin kapasitesi nedir?

Binamız 4 kattan oluşuyor. Bireysel eğitim odalarımız, Fizik tedavi odalarımız, psikolojik danışman odalarımız, veli bekleme odalarımız ve Beden Eğitimi derslerimizi yaptığımız dördüncü katımız var.

Eğitim programlarınızdan bahseder misiniz?

Merkezimizde zihinsel engelliler programı, bedensel engelliler programı, işitme engelliler programı, yaygın gelişimsel bozukluk (otizm) programı ve özel öğrenme güçlüğü programlarımız var. Özel öğrenme güçlüğü programı, okuluna devam edip okul başarısı düşük öğrencilere verdiğimiz bir eğitim. Bedensel engelliler ise doğuştan engelli bireylere ya da daha sonradan beyinle ilgili bir rahatsızlık geçirip yürüme ve ellerini kullanmada sıkıntı yaşayan öğrencilerimiz için verdiğimiz bir eğitim. Yaş sınırımız yok engelli olan her bireyi alabiliyoruz.

BİRE BİR EĞİTİM

Burada nasıl bir eğitim sistemimiz var?

Rehabilitasyon eğitiminde esas olan birebir eğitimdir. Bizim her gelen çocuğumuz bir öğretmen ve kendisi olmak kaydıyla 40 dakika eğitim alıyor. Devlet merkezlerinden farkımız da bu aslında. Bir günde 40 dakika, ayda 8 seans ve 4 saat grup eğitimimiz var

PROGRAMLAR RAM RAPORUNA GÖRE BELİRLENİYOR

Çocuklara verilecek eğitimin kıstasları neye göre belirleniyor? Eğitim programlarınızı hangi aşamalardan sonra planlıyorsunuz?

Öncelikle çocuk psikiyatristinin görmesinden sonra çocuğun ihtiyacı var ise bir hastane raporuyla 7 kişilik bir kurula girerek çocuğun engeli tanımlanıyor. Bu süreçler sonunda Çözger raporunu almış oluyor. İkinci aşama ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın bize vereceği modüllerle oluşuyor.  MEB, eğitimci olarak bize bir program belirliyor. Bunun adı ise RAM raporu (Rehberlik Araştırma Merkezi). Bu raporu da alınca veli bize geliyor ve biz ona bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) hazırlıyoruz. Biz çocuğun özgüven eksikliği varsa öz bakımda, duygusal anlamda eksiklikleri varsa o alanlarda da eğitimlerini veriyoruz.

BİREYLER TOPLUMA KAZANDIRILIYOR

Rehabilitasyon merkezinin bireylerin eğitim ve meslek hayatlarına ne gibi faydaları oluyor?

Zihinsel engelli bireylerimiz hafif orta ve ağır olmak üzere üçe ayrılıyor. Hafifler okula da devam edebilen anlama güçlüğü çeken bireyler. Aslında onları topluma kazandırıyoruz. Eskiden bu bireyler eve kapanan, sadece ev işi öğretilen kızlar ve sadece ekmek almayı öğrenen erkekler olarak kapanıyorlardı. Şimdi eğitimlerini gayet iyi sürdürüyorlar. Çünkü onlara yönelik okullarda eğitimler var. Diploma veriliyor, daha sonrasında ise e-kpss denilen engelliler için yapılan sınav ile iş sahibi olabiliyorlar. Okula gitmemiş, o dönemini kaçırmış çocuklarımız oluyor. Onların bir yerde çalışabilir yeteneği olduğunu biz anlıyoruz ve kendi bireysel çabamızla onlara referans olup iş bulmalarını sağlayabiliyoruz.

ÖĞRETMENLERİN EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Aileler rehabilitasyon merkezi seçerken nelere dikkat etmeliler?

Öğretmenlerin aldığı eğitim çok önemli. Eğitimden ziyade önemli olan kişinin bu işi severek yapması. Bu işi sevmeniz, çocukları sevmeniz ve onlarda yaptığınız değişiklikten mutlu olmanız. Her koyduğunuz tuğlada o mutluluğu yaşıyorsanız başarılı oluyorsunuz. Veli de bunu alıyor zaten ve seçimini de ona göre yapıyor. Veli yumuşaklık arıyor, sevgi arıyor. Çocuğunun burada emin ellerde olduğunu bilmek ve güvenmek istiyor. Bu işi sadece para için yapıyorsanız gerçekten başarılı olma şansınız çok az. Eğitimde veli takipçi olursa çocuğundaki değişiklikleri gördüğünde güveni artıyor ve o kurumu tercih ediyor. 

Diğer rehabilitasyon merkezlerinden sizi farklı kılan etkenler nelerdir?

Biz samimiyiz. Boş vaatler ile veliye umut vermiyoruz. Örneğin konuşamayan çocuğunu getiren veli çocuğunun ne zaman konuşacağını soruyor. Bunun belli bir süresi yok. 2 yıl sonrada ses çıkarabilir çocuğunuz 6 ay sonrada çıkarabilir. Ancak ben 3 ay sonra konuşur dersem hem kendimi hem veliyi kandırmış olurum. Öncelikle bu samimiyeti sağlıyoruz. Bunun bir süreç olduğunu anlatarak biz bütün bunları sağlamaya çalışıyoruz. Sağladığımızda ise veli zaten “Burada insanlar çocuğumun ilerlemesi için elinden geleni yapıyor” duygusunu yaşıyorlar ve bize güven duyuyorlar. 

OTİZMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE ÇOK İYİYİZ

Merkezinizde daha çok hangi engel grubundan öğrenci var?

Zihinsel engelliler bizim ağırlıklı çocuklarımız. Bu içinde gruplanıyor down sedromlular ve otizmliler. Otizmli çocukların eğitiminde çok iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü birçok küçük yaşta yakaladığımız çocukları yaşıtlarına yaklaştırıp okul hayatlarına başlattık.

Normal eğitim programınız dışında yaptığınız sosyal faaliyetler var mı?

Spor kulübümüz var. Koşuda madalyalı çocuklarımız var. Öğrencilere yönelik el sanatları üzerine grup derslerimiz var. Terzilik ve ahşap boyama gibi. Velilerimiz de öğrenmek istediklerinde onları da bu derslere dâhil ediyoruz

AİLE TERAPİLERİ İLE VELİYE DESTEK OLUYORLAR

Engelli bir çocuğun velisi olmak oldukça zor bir durum. Bu anlamda velilere yönelik bir programınız var mı?

Aile terapileri yapıyoruz. Aynı sorunu yaşayan aileleri toplayıp psikoloğumuz terapi uyguluyor. Bireysel sıkıntısı olan da gelip “Ben psikologla görüşmek istiyorum” dediğinde destek sağlıyoruz

En az 10 karakter gerekli