İHRACATIN REKOR KIRDIĞI YIL 2021, HER ŞEYE RAĞMEN GÜÇLÜ TÜRKİYE..

İHRACATIN REKOR KIRDIĞI YIL 2021, HER ŞEYE RAĞMEN GÜÇLÜ TÜRKİYE..

ABONE OL
4 Ocak 2022 13:58
İHRACATIN REKOR KIRDIĞI YIL 2021, HER ŞEYE RAĞMEN GÜÇLÜ TÜRKİYE..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2022 Yılının ilk köşe yazıma “Bismillah” diyerek başlamak istiyorum.

2022 yılının 2021 ve önceki yıllardan daha hayırlı, sağlıklı, huzur ve barış dolu bir yıl olmasını dileyerek başlıkta belirttiğim “İhracatın rekor kırdığı bir yıl olan 2021 yılı” ile alakalı tespitlerimi ve diğer yaşananları, hem verisel hem de sahada olanları samimiyetle paylaşmak istiyorum.

Malumunuz son iki yılımız Pandemi, Covid-19 denen insanlığı tehdit eden, milyonlarca insanın telef olmasına, ekonomilerin, üretimin, tedarik zincirlerinin kopmasına sebebiyet veren bir illeti ve sonuçlarını yaşadık ve halen de yaşıyoruz maalesef..

Yakın zamanda TBMM’de bütçenin kabul edildiğini, 2020 yılı Bütçe Giderlerinin 1 trilyon 751 milyar, Bütçe Gelirlerinin ise 1 trilyon 473 Milyar TL (tahmini) şeklinde mecliste kabulünü hep beraber gördük.

Bütçe Açığı bu Gelir – Gider farkına göre : 278  Milyar TL..

18 Aralık yani doların zirve yaptığı günlerdeki dolara çevirirsek 105 Milyarlık bir harcama(gidere) karşılık 89 Milyar Dolarlık bir Gelirin olduğunu Farkında 16,5 Milyar dolar olduğunu görmüş oluyoruz.

Şahsım bir bütçe uzmanı, Mali Müşavir olarak bu farkın rahatlıkla alınan ve daha alınacak tedbirlerle, üreten, ihracat yapan ve istihdama katkıda bulunan bir ekonomi modeli ile kapanabileceğine kalben inananlardanım. Hep beraber göreceğiz inşallah.

Tarihi bir rekorla Asgari ücretliye % 50 katkıyı, 03 Ocak 2022 tarihi itibariyle memurunun maaşına beklentinin üstünde %30,5 Zam yapılmasını bizahi Sayın Cumhurbaşkanımızdan dinledik..

Ayrıca büyük bir beklenti içinde olan Emeklileri enflasyona ezdirmemek adına, En Düşük Emeklisine % 67 oranında bir zam yapan bir hükümet anlayışı.. Teşekkür ediyoruz.

En düşük emeklisi  1.500 TL alırken artık 2500,00 TL dan aşağı maaş olmayacağı bir düzenleme..

Yine 2022 yılı içinde Temmuz ayında; memuruna, emeklisine  % 7 toplu sözleşme artışı, ayrıca ek bir protokolle, Enflasyon farkının ekleneceği… Bunlar güzel gelişmeler, vicdani katkılar.. Allah razı olsun..

Evet 2021 yılında maalesef kurlar bahanesiyle, aşırı fiyatlandırmaların olduğu bir yıl oldu.. Devlet gereken tüm tedbirleri  denetim mekanizmasını çalıştırarak samimiyetle yapmaya devam ediyor..

Asgari ücretlisini, muhtaç durumda olanları ezdirmiyor.. % 50 artışla gereğini yaptı.

Memurunu, emeklisini bu kadar badireye rağmen, dünyada ekonomide küçülmelere rağmen onların yanında durarak % 31 oranında bir artış yapıyor.

Milletinin refah seviyesi çok şükür her geçen gün daha da yükseliyor, hayat şartları önceki yıllara göre daha da kaliteli bir hale gelmiş, dünyanın her yerine rahatlıkla ulaşılabilir bir konumda olduğumuz olanca şeffaflığı ile ortada..

Sağlık sisteminin muhteşem olduğunu hem bizler yaşayarak, hem de dünyaya yaptığımız yardımlarla ispatlamış bir ülke olmanın haklı gururu…

Enflasyon son 19 yılın yukarıda arz ettiğim üzere sıkıntıların, yüksek faiz düşük kur stratejisinin vermiş olduğu olumsuz etkilerle yaşadık, yaşıyoruz. Fakat şunu da ifade etmeden geçemeyeceğim; ABD ‘de , Avrupa’da  son 30 yılın en zirve enflasyonunun yaşandığını paylaşmak isterim.                                                                                                                                             

İHRACATTA 2021 YILI REKORLA KAPANMIŞTIR. Aralık 2021 de % 25 artışla 22,3 Milyar Dolar ve önceki yanı 2020 yılına nispetle % 33 ARTIŞLA 225,4 MİLYAR DOLARA erişen bir başarı… DIŞ TİCARET AÇIĞININ % 8 AZALDIĞI,  2021 YILININ 11 AYINDA İHRACAT REKORU KIRAN, 2002 YILINDA 33 BİN 523 FİRMANIN İHRACAT YAPTIĞI, 2021 YILINDA İSE İHRACATÇI FİRMA SAYISININ 101 BİN 386 OLDUĞU BİR GURUR DUYULACAK BİR TABLO… TEŞEKKÜRLER.. Emeği geçen tüm kesimleri tebrik ediyorum…

En az 10 karakter gerekli