Magnezyumun azı da zarar, fazlası da

Magnezyumun azı da zarar, fazlası da

ABONE OL
11 Kasım 2021 10:52
Magnezyumun azı da zarar, fazlası da
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mutluluk düzeyimizin korunmasından diş sağlığımıza, kas gelişimine kadar vücudumuzun iyilik halinin sağlanması için tam 300’den fazla enzimin çalışmasında etken bir rolü olan magnezyum mineralinin azlığı da fazlalığı da önemli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Başta diyabet olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının ve stresli bir yaşamın magnezyum eksikliğine yol açtığını belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, magnezyumdan zengin beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Altı ayda bir kan tahlili yaptırarak magnezyum düzeyini öğrenmek gerektiğini ifade eden Çisem Gündüz, bu mineralden zengin besinler hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.

Çoğunlukla kemiklerde bulunuyor

Magnezyum, vücudumuzda çeşitli noktalara dağılan ve tüm sistemler için önem taşıyan minerallerden biri. Yüzde 50-60’ı kemiklerde bulunan magnezyum, yüzde 20 iskelet kasında, yüzde 19 diğer dokularda ve yüzde 1’in altında hücre dışı sıvılarda görülüyor. Organizmadaki durumuna göre bu mineralin emiliminin değişiklik gösterdiğini belirten Çisem Gündüz, şöyle devam ediyor:

“Vücudumuza günlük aldığımız magnezyum miktarı azaldıkça emilimi artar, olması gereken seviyede alındığında ise emilimi yavaşlar. Vücutta magnezyum eksikliğinde, bulantı, kusma, baş ağrısı, kas zayıflığı gibi semptomlar görülebilir. 6 ayda bir yaptırmamız gereken kan tahlillerinde magnezyum değerinizi de gözden geçirmeyi unutmayınız.”

Magnezyumdan zengin beslenme için ipuçları

Magnezyumdan zengin beslenmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler var. Ispanak, pazı, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler; bütün tohumlar ve öğütülmemiş tahıllar; kuru fasulye, nohut, börülce gibi baklagiller; soğan, kuşkonmaz, havuç, kereviz, pırasa, siyah turp gibi sebzeler ile hurma, muz gibi meyveler olarak sıralanıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğinin pirinç yerine de bulgurun tercih edilmesiyle magnezyum alımının desteklenebileceğini belirterek “Öğütülmemiş tahıl tüketimini de beslenmenizde artırmanız önemlidir” diyor.

Strese karşı etkili

Magnezyumun faydaları hakkında bilgi verirken “Vücudumuzun strese karşı verdiği tepkiyle ilişkili bir hormon olan kortizolu beyinde dengeleyen en etkili mineral magnezyumdur. Ayrıca mutluluk hormonunun dengesi için de bu mineral önemlidir” diye konuşan Çisem Gündüz, şöyle devam ediyor:

“Magnezyum düzeyiniz normalse depresyon ve kaygı bozukluğu riski de azalıyor. Bu mineral vücutta yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına, elektrolik dengesine katkıda bulunuyor. Diş sağlığının korunmasında, hücre bölünmesinde önemli görevleri var. Ayrıca hücreleri alüminyum, nikel, kadmiyum, cıva, kurşun gibi zararlı elementlerden koruyor.”

Diyabetiniz varsa dikkat!

Peki, magnezyum eksikliği sadece beslenme ile mi ilgili? Bu soruya “Yanlış beslenmenin yanı sıra diyabet, uyuşturucu ve sigara kullanımı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, stres, idrar söktürücü ilaçlar, sık antibiyotik kullanımı, aşırı alkol tüketimi gibi nedenler de magnezyum eksikliğine yol açar” diye cevap veren Çisem Gündüz, ayrıca ilerleyen yaşın da nedenler arasında olduğunu ifade ediyor.

Magnezyum düzeyiniz yüksekse…

Tüm bu bilgilerin ardından magnezyumun olması gerekenden yüksek bir düzeyde bulunmasının da başka sağlık sorunlarına kapı araladığını belirten Çisem Gündüz, “İshal, karın krampları, yüzde kızarma, idrar kesesinin anormal dolması, bağırsak hareketlerinin durması, aşırı halsizlik, solunum zorluğu ve bulantı da magnezyum fazlasına işaret eden bulgular. Bu nedenle magnezyum takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı” uyarısında bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli