PANDEMİ SÜRECİNİN, ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ, AKARYAKIT FİYATLARI..

PANDEMİ SÜRECİNİN, ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ, AKARYAKIT FİYATLARI..

ABONE OL
30 Kasım 2021 15:18
PANDEMİ SÜRECİNİN, ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ, AKARYAKIT FİYATLARI..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Covid-19 yani korona virüs Pandemi süreci her geçen gün boyutlarını değiştirerek devam ediyor maalesef..

Tabiki bu süreç devam ederken de piyasalarda, hayatta bir takım arz-talep dengelerini allak bullak ettiğini de hep beraber görüyoruz.

Bu dengesizliklerin etkilediği alanlardan, sektörlerden birisi de akaryakıt fiyatları .. ki fiyatlar akaryakıtta rekor seviyelere ulaştı..

Pandemi sürecinden etkilenen birçok ülke acilen tedbirler almaya başladıklarını müşahede ediyoruz. .

Mesela Almanya da 1 litre benzinin 1,69 Euro  (TL olarak 24,5 TL), hemen yakınında ki Çekya’da 1,41 Euro (20,4 TL)

ABD’de Benzin fiyatının % 64 oranında zamlandığını sizlerle paylaşmak isterim. ABD Başkanı Biden bu konuda suçun Petrol şirketlerinde olduğunu belirtmiş ve bunun üzerine petrol şirketleri 50 milyon varil petrol rezervini vatandaşlarını kullanımına olmak üzere açıldığı görülmüştür.

Yine ABD yönetimi, petrol stoklarının halka kullandırımı, arzı hususunda Japonya, Çin, Güney Kore, İngiltere vb. ülkeleri desteğe çağırmıştır.

Fransa’da Depoyu doldurma maliyetinin yine rekor kırdığını görüyoruz. Benzinin litre fiyatı Fransa’da 1,70 Euro yani 25 TL..

İngiltere ‘de tedarik sorunları, dünyada geçerli ifadesiyle tedarik zincirlerinin kopmasıyla birçok Akaryakıt istasyonun kapandığı, gazete manşetlerinden paylaşılmıştır.

PEKİ, TÜRKİYE’DE AKARYAKIT KRİZİ NE DURUMDA!

Yukarıda arz etmeye çalıştığım üzere, batılı ve gelişmiş olduğu iddia edilen ülkelerde fiyatların Pandemi sürecinden nasıl etkilendiği şeffaf bir şekilde arz edilmiştir.

Akaryakıt krize hamd olsun sürecin dikkatli takibi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamu adına, menfaatine olmak üzere Akaryakıt vergisinden feragat edildiği ve fiyatları belli bir seviyede tutulduğunu, bu konuda talimatının olduğunu ve yerine getirildiğini görüyoruz.

Küresel anlamda FİYAT ARTIŞLARININ, ENFLASYONUN YÜKSELİŞİNİN olduğu halde, 2021 yılı itibariyle Elektrik maliyetinin yarısı düzeyinde vatandaşlara verildiği (17 Milyar TL devlet tarafından), ayrıca Akaryakıtta Eşel Mobil Sistem ile Akaryakıtta (60 Milyar TL devlet tarafından yüklenilen maliyet)

Türkiye’de yukarıda birçok ülkede benzin fiyatlarını özetledik. Biz  de an itibariyle ne kadar derseniz söyleyeyim 1 litre Benzin: 9,82 TL 0,67 Euro..

Özetle; Hükümet vatandaşlara yönelik ortalama yıllık 1600,00 TL lık bir maliyeti, vatandaşın ceplerinde kalacak şekilde üstlenmiş ve takdir edilecek şekilde bir Enerji Desteği vermiş bulunmaktadır. Müteşekkiriz. .

Yukarıda arz ettiğim üzere küresel anlamdaki sıkıntıları, Büyük ve Güçle bir Türkiye’yi zor durumda bırakacak hamleleri ve oyunları boşa çıkartacak girişimleri hep birlikte sabırla ve bir müddet dahi olsa da fedakârlıkla göğüsleyeceğiz…  YATIRIM, ÜRETİM, İHRACAT, BÜYÜME, İSTİHDAM…

En az 10 karakter gerekli