REEL EKONOMİDE, PİYASALARDA GÖRÜNTÜ!

REEL EKONOMİDE, PİYASALARDA GÖRÜNTÜ!

ABONE OL
24 Ağustos 2021 11:58
REEL EKONOMİDE, PİYASALARDA GÖRÜNTÜ!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öncelikle reel ekonominin ne olduğunu anlatmamız lazım. Zira hep ekonomi, finans, maliye kurmayları, uzmanları bir “Reel Ekonomi” tutturmuşlar gidiyorlar. Peki, nedir Reel Ekonomi?

Türkiye’mizin ekonomisinde;  tarım, sanayi ve hizmetler ana sektörlerinde üretici ve tüketici konumundaki bireylerin tümünü temsil eden kesimdir. Bu kesimin gerçekleştirdiği tasarruflar finansal kesim tarafından toplanır ve tekrar reel kesime kullandırılır.

Hükümet bu kesimlere hangi hususlarda, başlıklarda yardımcı oluyor?

Görebildiğim kadarıyla hükümet, üretimim, yatırım, istihdam ve ihracatı desteklemek adına yakın zamanda KGF yani Kamu Garanti Fonu destekli üç yeni mekanizmayı başlatacağını resmen açıkladı. Bunu şahsım Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan İş dünyasıyla buluşmasındaki konuşmasından duydum.

Amacı; ÜRETİCİLERİN üzerindeki yükü azaltmak…

Öncelikle likidite sıkıntısı çeken küçük ölçekli firmalara, ilave istihdam ettikleri her bir kişi için KGF teminatı ile desteklemek, İMALATA üretime dayalı KOBİ’lerin dış piyasalara açılmasını teşvik etmek

Yine konuşmasından anladığım ve çıkardığım; Herhangi bir salgının olumsuz bir katkısı olmazsa;  2021 yılı büyüme rakamının %8 lerde olacağı,

2021 yılının İHRACAT performansının, hızla düşen altın ithalatı ve turizm gelirleri ile birlikte artış sağladığı,

BÜTÇE AÇIĞI oranın geçen yılı yani 2020 yılına göre normalleşmeye girilmesiyle birlikte 2021 yılının Temmuz 2021 dahil % 44 oranında düşüş kaydettiği,

Yurtiçi BORÇLANMANIN vadesinin 34 aydan 52 aya yükseldiği,

Özetle; bu STRATEJİLERLE Faiz yükünün azaltılıp, BÜTÇEDE ALAN OLUŞTURUP ihtiyaç olan yerlerde verimli ve yerinde kullanılmasıdır.

NOT: Bir sonraki yazım hakikaten önem arz ettiğini düşünüyorum. Kısa vadeli borçların son hali nedir? Risk seviyeleri nitelikli ve gerçekçi mi? Şimdiye kadar Ekonomik veriler, Merkez Bankası borç istatistikleri uluslararası istatistiklere uygun halde miydi? Vs. konularına değineceğim…  Kalın sağlıcakla. 

En az 10 karakter gerekli