Yayladağı çileği modern yöntemle üretilecek

Yayladağı çileği modern yöntemle üretilecek

ABONE OL
2 Eylül 2021 17:28
Yayladağı çileği modern yöntemle üretilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Yayladağı Belediyesi arasında Yayladağı Çilek Üretim Alanlarının Toprak Analizlerinin Yapılması Hakkında Protokolü imzalandı. Yayladağı Tarım İlçe Müdürlüğü, Yayladağı Ziraat Odası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji, Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak belirtildi.


Protokol ile Yayladağı’nda bulunan çilek üretim alanlarının Modern Tarım Kurallarına uygun bir şekilde üretim yapılması, kullanılan tarımsal ilacın bilimsel kurallar çerçevesinde kullanımının sağlanması, toplanma konusunda çiftçilerin eğitilmesi ve ihracat uygun ürün üretimine katkı verilmesi amaçlandı. Protokol çerçevesinde Yayladağı Belediyesi Tüm tarafların koordineli bir şekilde çalışmasını sağlamak. Analiz ürünleri toplanması öncesinde Çiftçilerimizin eğitim alması konusunda teknik ve altyapı desteği vermek. Projeyi koordine etmekle görevlendirildi. Yayladağı Tarım İlçe Müdürlüğü ise, yapılacak toprak analizlerinde çiftinin doğru örnek alması için gerekli personel ve ihtiyaç duyulan teknik desteği vermek. Analizler yapılmadan alınacak örnekleri korumak ve analiz sonuçlarını üretici ile paylaşmakla görevlendirildi. Yayladağı Ziraat Odası ise Toprak analizi yapacak çiftçilerimizin eğitimlerini ve analiz alım sürecini koordine edecek ve eğitime devamlılığın sağlanması için çalışmalarda bulunacak.
ANALİZ ÜCRETLERİNİ ATSO KARŞILAYACAK
Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının görevi ise şöyle açıklandı; “Hatay ilinin tarımsal ürünleri içinde ihracat yapılarak il ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ‘’Yayladağı Çileği’’ ihracat uygun üretim yapılması, uzun süre üretilebilir bir ürün olması açısından Standart Toprak Verimlilik Analizi (Bünye, Tuz, PH, Kireç, Organik Madde, Alınabilir fosfor (p), Alınabilir Potasyum (k) toprak analizlerinin yapılması gerekiyor. Üreticilerimizin bu konuda ciddi eğitim alması ve bilimsel veriler doğrultusunda ekim ve hasat yapılması katkı sağlanmalıdır. Bu sebeple Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Laboratuvarında yapılacak ilk standart toprak analiz ücretleri Antakya Ticaret ve Sanayi Odasınca karşılanacaktır.” Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji, Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi: Yayladağı’nda ekim öncesi durumda olan ve ÇKS kaydı olan çiftçilerin tarlalarından alınan örneklerin analizini yapmak. Analiz sonuçlarının Ziraat Fakültesinde konunun uzmanı olan öğretim üyelerince çiftçilerimizin ekim şeklini ve ilaç dönemlerini belirleyecek sonuç mahiyetindeki raporu vermekle yetkilendirildi.

En az 10 karakter gerekli