Erten Elektronik
Erten Elektronik
BAŞKAN GÜVEN, “2960 ADET ÇADIR DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”

BAŞKAN GÜVEN, “2960 ADET ÇADIR DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”

ABONE OL
3 Ekim 2023 17:02
BAŞKAN GÜVEN, “2960 ADET ÇADIR DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Basın Mensupları ile bir araya gelerek deprem sonrası Arsuz’daki süreci değerlendirdi. 

Başkan Asaf Güven, deprem sonrasında, özellikle ilçedeki gelişmeler hakkında bilgi vererek, belediyenin faaliyetlerinden ve hizmetlerinden bahsetti. Geçen dört yıllık hizmet zamanında neredeyse yaşamadıkları doğal afetin kalmadığını belirten Başkan Güven, her şeye rağmen belediyenin ayakta olduğunu ve hizmetine devam ettiğini belirtti. 

6 Şubat depreminin hayatı çok olumsuz etkilediğiniz belirten Başkan Asaf Güven; “6 Şubat’ta bir felaket yaşadık. Bu felaketi birlikte geçirdik. Kimimiz canımızı, yakınımızı, dostumuzu kaybettik. Kimimizin de malı mülkü gitmiştir. Sonuçta hakikaten günümüze dalga vuran ve hayatımızı alt üst eden programımızı, canlarımızı alt üst eden bir olayla karşılaştık. Belediyelerden Bodrum Belediyesinin arama kurtarma ekibi vardı. İskenderun’da 5 kişilik Manavgat grubu vardı. 2 tanesi de İngiliz’di. Onların Manavgat’tan gelen 5 kişi hemen ilk gün duyar duymaz binmiş gelmişler. İskenderun’da bekliyorlar, bir yere de gidemiyorlar. Yani niyetleri Antakya’ya gitmek. Yakıt gönderdik, araba gönderdik. Bunlar geldi ve bu 5 kişide 15 gün bizde arama kurtarma yaptı. Zaman zaman mesela çadır dağıtımına başladık. Resmi olarak toplamda 2960 adet çadır dağıtımı gerçekleştirmişiz. Hepsinin adresi ve T.C. si bizde mevcut. Temin ettikçe programlı bir şekilde öncelikli olarak ihtiyaç sahiplerine gönderdik. Kadın derneklerinin desteğiyle hem ilk defa yani deprem sonrası bir arada moral olsun diye hem de para kazansınlar hem yardım olsun diye 5.000 adet yastık ve çarşaf dikimi yapıldı. Bu 5.000 yastık, hakikaten bu işi yapan 50 kadına çok büyük bir moral oldu. İlk günden itibaren benim kızım, psikologdur, öğretim üyesidir. O da bir grup oluşturdu. İkinci günden itibaren 10, 12 tane psikolog gönüllü olarak sürekli ev ev dolaştı ve destek vermeye çalıştı.

4 YIL İÇERİSİNDE NE YAPTIN?

4 yıl içerisinde Ne yaptın? veya Ne yapıldı? bunlar görülüyor mu? Görünmüyor. Birazda benimle alakalı olabilir. Çünkü ben yap millet görsün diye hareket ediyorum. Yani vatandaşlarımız görsün, reklamını yapmam. Bizim eksikliğimiz olarak kabul ediyorum. Yaptıklarımıza gelince; Bir tanesi en başta karaağaçta yaşayanlar biliyor. Karaağaçta yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüş ve bisiklet yolu yaptık. Kolay değildi, birçok yerde olmaz dendi. Kamu yararı olması nedeniyle biz ısrar ettik ve 4 km şu anda tamamlanmış ve vatandaşlarımızın kullanımına açılmış durumda. Daha ne yaptık? Hatay’da en önemli projelerden bir tanesi ya da bütün dünyayı ilgilendiren iklim değişikliği problemi var. Yenilenebilir enerji problemi var. Güneş enerjisi sistemi yani GES’i biz Hatay’da kurduk ve sanıyorum bir yerde var. Onun dışında ilk defa Arsuz’da da kuruldu. 500 kilovat üretiyoruz. Hem belediyemizin elektrik faturalarını karşılıyor hem de fazladan elektrik üretimi sağladığı için kar etmiş durumdayız. 2019 yılında yapılması gereken yani toz toprak ve çamur içerisinde yüzlerce yol vardı. Altyapısı yok. Biz şimdiye kadar çok şükür 1.004.500 m2 parke taşı döşemiş durumdayız. Hedef bir buçuk milyonu geçmekti ama maalesef bu deprem nedeniyle gene belki bir buçuk milyona yaklaşacağız mart ayına kadar ama biraz geride kalacağız. Bu kadar kilometre parke taşı döşenmiş, daha da en azından 1 milyon m kareye yakın ihtiyaç hala vardır. 21 km sathi kaplama ve 10 kilometrede beton asfalt yaptık. Bunların hepsi dosya içerisinde ve nerede yapıldığı kayıtlıdır.  24 adet istinat duvarı, 107 adet köprü ve menfez yapılmıştır. Tüm listeler kayıt altındadır. 100 kilometreye yakın yeni yol açılmıştır. 2 kilometreye yakın büz boru döşenmiştir. Yaklaşık 10 okulda çeşitli şekillerde tadilatlar ve düzenlemeler yaptık. En önemli yaptıklarımızdan bir tanesi ne biliyor musunuz? Kadınlarımızın ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri satabilecekleri ve ev ekonomisine katkı sağlayacakları Kadın Eli Semt Pazarlarını kurduk. Ayrıca kooperatifleşmeleri için öncülük ettik. Bunun yanında Arsuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurulmasına da öncülük ettik.  Deprem den etkilenen belediye binamızın yerine Akçalı mahalle sınırlarımız içerisinde bulunan arazimizde Belediye Binamızı inşaa ettik. Bunların dışında sizlerin de hatırlayacağı üzere Dünya Futvoolley Şampiyonası elemeleri Arsuz’da, 12 ülke ve 49 sporcunun katılımıyla gerçekleşti. Muay Thai Türkiye etabı Arsuz’da yapıldı.  Yine Türkiye Plaj Futbolu Elemeleri her yıl Arsuz’da yapılmakta. Ve buradan milli takıma giden çocuklarımız oldu. Yaz spor kursları ve turnuvaları düzenliyoruz. Geçen sene 1448 sporcu katılımıyla gerçekleşti. Ve daha sayamadığımız ama her biri kayıtlı olan birçok şey var yapılan isteyen listeyi arkadaşlarımızdan alabilir.

PEKİ ŞU ANDA NE DÜŞÜNÜYORUZ?

Peki şu anda ne düşünüyoruz? Yani en ciddi projelerimiz neler var şimdi? Biliyorsunuz burada en önemli sorunlardan bir tanesi hayvanlarla ilgili başıboş köpekler ve hayvanlarla ilgili. Onun için l Hayvan Rehabilitasyon Merkezini, yeni belediye binamızın ilerisinde kurmaya başladık ve devam ediyor. Beşi kuduzla ilgili olmak üzere 881 kafesten oluşan bir merkez kuracağız. Şu an Karaağaç ek hizmet binasının olduğu parkın yanında ve o çevrede 7 bin metrekarelik bir Kent meydanı yapmaya çalışıyoruz ve yakın zamanda yapımına başlayacağız. Arsuz’da Çadır karavan alanına başlamış ve yüzde 30 unu bitirmiştik. Ancak yine depremden dolayı maalesef ara vermek zorunda kaldık. Hatta Türkiye çapında en iyi proje ödülünü Arsuz’a kazandıran bir projemizdi. Bunun yanında sahil yürüyüş yollarımızdan birini madenlide yapacağız. İlk etapta HADO’dan zilli çayına kadar ki kısmı kapsayacak. Daha sonra da Gülcihan’a kadar ulaştırmayı planlıyoruz.  Yine projeleri bitmiş ihalesi, hatta kamu ihale kurumuna da müracaat edilen 13 adet Park projemizin de yakın zamanda yapımına başlayacağız. Şu anda iklim değişikliği ile ilgili Avrupa Birliği projemiz var. Bu projede gene çiftçiden önce personel, sonra çiftçi eğitimi var. Bulgaristan’ın Varna şehriyle de kardeşlik projemiz var. Ben geçen hafta bakanlıkta onayladım ve bunu hayata geçireceğiz. Bununla ilgili de 2 park ve 1 Caddenin bir sokağın gene aydınlatılması bu yenilenebilen enerjiyle anlatılması olayı var. Fakat bunların hepsinden de önemlisi bir deprem yaşadık ve hepimiz diyoruz ki işte Hatay’ı koruyacağız. Hatay’ın sosyal dokusunu, mozaiğini koruyacağız deniyor ve şu ana kadar bütün bunlar hep lafta kaldı. Ama biz iki meclis kararıyla Ortodoks kardeşlerimizin 40 civarında prefabrik ve Süryaniler, Protestanlar, Katolikler ve bir Yahudi aile olacağı 30 adet geçici prefabrik evlerin kurulmasıyla ilgili protokol imzaladık.  Burada amacımız bu kardeşlerimizin buradan gitmesini engellemek ve kalıcı yerlerini yapana kadar geçici barınmalarına yardımcı olmak. Belirli konularda destek vermek, teknik destek vermek, danışmanlık vermek, belediyeye ait uluslararası kuruluşlardan dışarıdan para gelerek yapılacak bunlar. Ayrıca Avrupa birliği destekli yine Afet Arama Kurtarma Ekip ve Aracı bu da %90 kabul edildi. Japon Büyükelçiliği 16 Ekim’de gelecek ve protokolü imzalayacağız. Bu da dışarıdan bir destek. Bunların yanında yine proje aşamasında olan birçok çalışmamamız var. Ben katımınızdan dolayı teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı. 

En az 10 karakter gerekli