BAŞKAN SAVAŞ’TAN YERLİ ÜRETİME VE ÇİFTÇİYE TAM DESTEK

BAŞKAN SAVAŞ’TAN YERLİ ÜRETİME VE ÇİFTÇİYE TAM DESTEK

ABONE OL
1 Aralık 2022 16:22
BAŞKAN SAVAŞ’TAN YERLİ ÜRETİME VE ÇİFTÇİYE TAM DESTEK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yerli üretime ve çiftçiye destek olmak amacıyla Yayladağı ilçesinde Leylekli Mahallesi’nde organik tarım yapan çiftçilerle Karakılçık ve Ali Bayır tohumlarını toprakla buluşturdu.

       

İlk olarak Yayladağı’nın Karacurun, Karaköse, Çakı, Sebenoba ve Yeşiltepe mahallelerinde muhtar ve vatandaşlar ile bir araya gelen Başkan Savaş, büyük ilgi ve sevgiyle karşılandı. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan hizmetler hakkında mahalle halkına bilgiler veren Savaş, ziyaretlerde talepleri dinledi. Lütfü Savaş, Yayladağı’ndaki temaslarının ardından organik tohum yetiştirmek ve gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenmesine vesile olmak amacıyla başlatmış oldukları ‘Doğal Yaşam ve Üretim Çitlikleri’ projesi kapsamında, Leylekli Mahallesi’nde çiftçiler ile bir araya gelerek buğday tohumlarını toprakla buluşturdu.

“GDO’SUZ, DOĞAL VE ATALARIMIZDAN BİZLERE MİRAS KALAN TOHUMLARIMIZI TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ”
Yerli üretime destek vermeye devam edeceğini söyleyen Savaş, “ Küresel ısınma, yağış rejiminin değişikliği ve son zamanlarda Ukrayna ve Rusya savaşı insanlarda özellikle gıda konusunda büyük bir paniğe yol açtı. Bu panikte, buğday ve ayçiçeği gibi gereksinimler de başrol oynamıştır. Biz de Hatay Büyükşehir belediyesi olarak dünyanın bu sıkıntılı günlerinde atalarımızın tohumlarını tekrar yeşerterek sofralarımızla buluşturmak istedik. GDO’suz, tamamen doğal ve atalarımızdan bizlere miras kalan tohumlarımızı tarlalarımızda toprakla buluşturuyoruz. Bunu yıllardır yaparak insanlarımıza ve çiftçilerimizle dağıtıyoruz” dedi.

“ATALARIMIZDAN KALAN MİRASI GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

Hatay’daki çiftçilere vermiş oldukları destekleri de anlatan Savaş şöyle konuştu: “Çiftçilerimizin de kendi topraklarını bu buğdayla buluşmasını sağlayıp ata tohumlarımızdan oluşan bereketli buğdayları sofralarımızda görmek istiyoruz. Biz Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak hem Karakılçık hem de Ali Bayır buğdaylarımızı toprakla buluşturuyoruz. Atalarımızdan kalan mirası geleceğe taşımak istiyoruz. GDO’lu tohumları ektiğiniz zaman üreticilerden tekrar almak zorundasınız. Bu nedenle kıtlığa karşı ve dünyada oluşabilecek felakete karşı kendi tohumumuzu kendimiz üretiyoruz. Her iki buğdayımızın protein değeri yüksek ve sağlıklıdır. Biz bu bereketten faydalanmaya devam edeceğiz”

“BUĞDAYI DAHA FAZLA EKİP YATIRIM YAPMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’nin buğday pazarında ithalatta üçüncü ülke olduğunu söyleyen fakat ekilen arazilerde ciddi bir düşüş olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Türkiye maalesef şu anda buğday ekilen yerlerin yüzde 28’ini ekemez hale geldi. Hatay’da buğday ekilen arazilerimiz yüzde 46 azalmasına rağmen verim yüzde 64 düşmüş durumda. Bu nedenle buğdayı daha fazla ekip yatırım yapmak bizim için çok önemli” diye konuştu.

“PROJEYİ DİĞER İLÇELERİMİZDE DE UYGULAMAK İSTİYORUZ”

Projeyi Hatay’ın 15 ilçesinde uygulamak istediklerini de ifade eden Savaş konuşmasının devamında,”  Biz bu projeyi Yayladağı’nda başlattık. Altınözü’nde devam ediyoruz. Diğer ilçelerimize de yaymaya da devam edeceğiz. Her yerde buğdayın yetişmesi ve çoğalması lazım. Yarınlarımız için umut olması ve karamsarlığımızı bertaraf etmesi lazım” dedi.

ALTAŞ:  “LÜTFÜ BAŞKANIMIZ İLE BİRLİKTE ÜRETMEYİ, TOPRAĞA DÖNMEYİ, TOPRAKLA ÇALIŞMAYI VE ATA TOHUMLARINI GELİŞTİRMEYİ ÖĞRENDİK”

Hatay’daki çiftçilere ve üreticilere destek vererek ata tohumlarına sahip çıkan Lütfü Savaş’a teşekkür eden çiftçi Şakir Altaş,” Emekli öğretmenim ama Lütfü başkanım ile birlikte bu ata tohumları yetiştirmek üzere çiftçilik yapan biriyim. Biz Hatay’ın büyükşehir olması ile birlikte Lütfü başkanımızı seçerken sadece Cumhuriyet tarihi boyunca eksik kalmış yolumuzun, suyumuzun ve kanalizasyonumuzun yapılacağını sanıyorduk. Fakat üretmeyi unutmuşuz ve ihmal etmişiz. Lütfü başkanımız ile birlikte üretmeyi, toprağa dönmeyi, toprakla çalışmayı ve ata tohumlarını geliştirmeyi öğrendik” açıklamalarında bulundu.

“LÜTFÜ SAVAŞ İLE BAMBAŞKA BİR YÖNETİM ANLAYIŞI GÖRDÜK”

Altaş konuşmasının devamında,  “ Başkanımız ata tohumlar için bir adım attı. El birliği ile genetiği ile oynanmamış tohumlarla üretim yapılıyor. Lütfü Savaş ile bambaşka bir yönetim anlayışı gördük. Çiftçiye, köylüye ve üretime dokunan bir başkanımız oldu. Çok memnunuz. Biz kendisi ile çabalayarak ata tohumlarımızı için el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

En az 10 karakter gerekli