Erzin’de Polipropilen tesisine onay

Erzin’de Polipropilen tesisine onay

ABONE OL
22 Haziran 2022 12:01
Erzin’de Polipropilen tesisine onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Valiliği ile Erzin Belediyesi tarafından yıllar önce yapılan bir düzenlemeyle Türkiye’nin en güzel sahillerinden biri konumuna getirilen Burnaz Plajı’nda, lastik kimyasalı işlenecek bir Polipropilen Tesisi için inşaat izni çıktı.

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, inşaatı yapacak şirkete ÇED raporunu ‘olumlu’ olarak verdi.

ÇED raporu ile ilgili bilgi açıklamasında; “Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı Projesi hakkında, ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi gereğince, Bakanlıkça ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup, Hatay Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir” açıklaması yayınlandı.

ELMASOĞLU: MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu ise öteden beri karşı oldukları bu sanayi tesisine karşı mücadelenin devam edeceğini duyurdu. Elmasoğlu, gelişme üzerine yaptığı yorumda; “Türkiye’nin en güzel plajlarından birisine, Burnaz Plajımıza, polipropilen plastiğin hammaddesi tesisi için ÇED kararı olumlu çıkabilir, ama bizim hem hukuki hem de demokratik yollardan mücadelemiz devam edecek. Bu tesisi yaptırmamak için tüm mücadelemizi yapacağız” şeklinde konuştu.

POLİPROPİLEN NEDİR?

Polipropilen (PP), plastik olarak sınıflandırılan kimyasal bir bileşiktir. Poliolefin grubuna aittir ve propen polimerizasyonu sürecinde elde edilir. Polipropilen ürünler, olağanüstü dayanıklılıkları ve sertlikleri nedeniyle birçok sektör ve endüstride kullanılmaktadır. Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan, tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı olan, termoplastik bir polimerdir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen, kimyasal solventlere karşı aşırı derecede dirençlidir.

TBMM’DE DE GÜNDEME GELDİ

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda Erzin Burnaz Plajı’nı kastederek, Hatay’ın, kontrolsüz sanayi nedeniyle kirlendiğini anlattı. Şahin, ailesinden yedi kişinin kanser hastası olduğunu söyleyerek, seçim bölgesi Hatay’da karbon siyahı fabrikasının, ikamet alanına 10 metre olduğunu dile getirdi.

Şahin, “İnsan sağlığını, çevre sağlığını korumak önemli. Her şeye rağmen yapamazsınız bunu. Biz, orada ölüyoruz! Bütün bunlara rağmen deniz alanları yapamazsınız. Deniz alanlarını dolduruyorsunuz. Hep adres aynı! Tosyalı!” diyerek, Hatay’da, çevrenin, sanayi bölgeleri nedeniyle tahrip edildiğini anlattı. Şahin, Orman Bakanlığı eliyle katledildiğini söylerken, ormanlık alanlarda maden araması yapıldığının da altını çizdi ve “Şu anda ÇED konusuna gelince; Erzin’de Valilik ve Belediyenin ortak yaptığı bir plaj var. Burnaz Plajı… Plajın dibine lastik fabrikası kurulmasına izin veriyorsunuz!” diye konuştu. Şahin, Hatay’daki hava kirliliğini de “Bir gün arabanızı park edin, ertesi gün üzerinde parmak kadar siyah kurum ile karşılaşacaksınız” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli