HATAY’DA VAKIF ESERLERİNİN RESTORASYONU 2025’TE BİTECEK

HATAY’DA VAKIF ESERLERİNİN RESTORASYONU 2025’TE BİTECEK

ABONE OL
7 Mayıs 2024 18:32
HATAY’DA VAKIF ESERLERİNİN RESTORASYONU 2025’TE BİTECEK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vakıflar Hatay Bölge Müdür Vekili Osman Güneren, Vakıf Haftası dolayısıyla Habib-i Neccar Camisi’nin avlusunda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada gazetecilerle sohbet eden Güneren, 6 Şubat 2023 depremlerinden bu yana yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 71 eserin tamamen yıkıldığını veya hasar görerek kullanılamaz duruma geldiğini belirten Güneren, “Bu eserlerimizin tamamının restorasyon çalışmalarını hızlı bir şekilde başlamış durumdayız. Deprem bize şunu gösterdi; yapılarımızın, bu tür tescilli kültür varlıklarımızın deprem dayanımının iyi olmadığını maalesef çok acı bir şekilde tecrübe etmiş olduk. Biri zeminlerle ilgili konu, ikincisi de bu yapılarımızın depreme karşı dayanımları ya da tepkileri. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak zeminlerle ilgili yapılması gereken bütün iyileştirmelerin neler olduğunu belirlemiş durumdayız. Akabinde yapıların statik açıdan depreme daha dayanımlı bir şekilde ayakta durabilmesi için istatistik hesaplar, modellemeler yapılmış durumda ve artık yapılarımız da yükselmeye başladı.” dedi.

HABİB-İ NECCAR RESTORASYONU 2025’TE BİTECEK

Güneren, depremden etkilenen ve restorasyonuna başlanan vakıf eserlerinin 7 veya 8’inin bu yıl içerisinde tamamlanmasını amaçladıklarını belirtti. Yapıların hasar durumunun veya statik ve zemin müdahalelerinin fazla olması nedeniyle bu sürelerin uzayabildiğinin altını çizen Güneren, “Aslında bu süreler, bu ve benzeri işler için normal sürelerdir. 2025 yılı içerisinde de geri kalan eserlerimizin neredeyse tamamının restorasyonunun bitirilmesini planlıyoruz.” şeklinde konuştu. Habib-i Neccar Camisi’nin de depremlerde hasar gördüğünü hatırlatan Güneren, yapının Konya Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde restorasyonunun sürdüğünü ifade etti.

Güneren, cami restorasyonun da 2025’te tamamlanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi. Güneren, program sonunda gazetecilerle günün anısına fotoğraf çekildi. Toplantıya, Hatay Basın Cemiyeti Başkanı Hikmet Otuzbir, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ve gazete imtiyaz sahipleri de katıldı.

En az 10 karakter gerekli