Kaşıkçı: “Hatay’da 46 tesis dönüşüm bekliyor”

Kaşıkçı: “Hatay’da 46 tesis dönüşüm bekliyor”

ABONE OL
25 Ekim 2021 09:24
Kaşıkçı: “Hatay’da 46 tesis dönüşüm bekliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MHP Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, TBMM Genel Kurulu’nda yakın zamanda yasalaşması beklenen kooperatif kuruluşları ile ilgili konuştu.

Türkiye’nin Kooperatifçilikte gelişmiş ülkelere oranla oldukça geride olduğunu belirten Kaşıkçı, “5 kişiden 1’inin kooperatiflere üye olduğu Avrupa’da bu sektörün yakaladığı ekonomik büyüklüğün 1,5 trilyon avroya ulaştığını görüyoruz. Bugün ülkemizde geldiğimiz nokta itibarıyla 3 farklı bakanlık oluruyla faaliyet gösteren toplamda 60 bin civarında kooperatif ve bu kooperatiflere üye 6 milyon vatandaşımız bulunmaktadır” dedi. Kooperatifçilik çatısı altında özellikle kadın, engelli ve genç nüfusa sağlanacak istihdamın altını çizen Kaşıkçı, “Tarımla uğraşan çiftçilerimizin yaş ortalaması giderek artmakta, bir diğer ifadeyle genç nüfusun tarıma olan ilgisi azalmaktadır. Genç kardeşlerimizin tarıma yönelmesi açısından özendirici olacağını düşündüğümüz kooperatiflerin kurulması aşamasında tescil ve ilan ücretleriyle yıllık aidatların vergi, sigorta gibi giderlerden muaf tutulması ideal olacaktır” dedi.

TESİSLERİN DÖNÜŞÜMÜ YAPILAMADI Hatay’da çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bir düzenlemeyle zeytinyağı işletme tesislerinin üç fazlı çalışmadan iki fazlı çalışmaya geçmeleri istendiğini vurgulayan Kaşıkçı, “Hatay ilimizde toplamda 103 tane zeytinyağı işletme tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin 57 tanesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının istediği gibi kendisini dönüştürmüştür ancak 46 tane tesisimiz bu dönüşümü maalesef yapamamıştır. O yüzden tam da zeytin hasadının başladığı bugünlerde bu 46 tesisimizin dönüşümünü sağlaması için bizler Bakanlığımızdan dört ay gibi kısa bir süre uzatımı verilmesini ayrıca talep etmekteyiz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli