Medeniyetler Sofrası projesi gerçekleştirildi

Medeniyetler Sofrası projesi gerçekleştirildi

ABONE OL
24 Ağustos 2021 09:31
Medeniyetler Sofrası projesi gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin yürütücüsü, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Gastronomi Evi’nin de yerel ortakları olduğu Medeniyetler Sofrası projesi gerçekleştirildi. 20-28 Ağustos 2021 tarihleri arasında Hatay’da uygulanan gastronomi içerikli projeye Türkiye, Portekiz, Macaristan, Hırvatistan, Romanya ve Kuzey Makedonya’dan toplam 38 genç katılım sağladı. 24 ay sürecek olan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Erasmus Ofisi tarafından yazılmış-Erasmus Gençlik Değişimi Projesi ile kültürel etkileşimin arttırılması amaçlanıyor.

PROJE IRKÇILIĞI YOK ETMEYİ AMAÇLIYOR

Proje ofisinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Medeniyetler Sofrası” isimli 20-28 Ağustos 2021 tarihleri arasında Hatay’da uygulanmakta olan gastronomi içerikli projeye Türkiye, Portekiz, Macaristan, Hırvatistan, Romanya ve Kuzey Makedonya’dan toplam 38 genç katılım sağlamıştır. Ayrımcılık, nefret ve hoşgörüsüzlük halen dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkede çatışmaları tetiklemekte; insanları başka yerlere gitmeye zorlamakta ve ortaya, tahammül edilemez acılar çıkartmaktadır ve bunların sayısı Avrupa Birliği’nde de artış eğilimindedir. Gelecek nesillerin barış ve uyumu sağlayacak biçimde açık fikirli olarak yetiştirilmeleri için değişik kültürlerden geldiği halde bir arada uyumla yaşayan bireylerin en çok ihtiyaç hissettiği güven kültürüne en büyük zarar veren hoşgörüsüzlük, insan hakları ihlalleri, ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının ülkemizde yeşermesine izin vermeden önleyici tedbirler oluşturarak toplumda göçmen ve mültecilerin sorunlarını bilen onların yaşadıkları olaylara karşı empati kurarak sorunlarını kavrayan ve çok kültürlü bir ortamda bireylerin hoşgörü ile birbirlerine olumlu bakabilmesini temin etmektir.

TÜRK KÜLTÜRÜ YABANCI MİSAFİRLERE TANITILACAK

Medeniyetler sofrası projesinde farklı kültürlerin bir araya gelerek birbirlerini yemek ve gastronomi aracılığıyla birbirlerini daha iyi tanımaları ve birbirlerine karşı olan önyargıların azaltılması hedeflenmekte olup, Medeniyetler şehri olan Hatay’ın zengin kültürel ve yemek mirasını da yabancı konuklara aktarılması, uluslararası bir işbirliği ile bir yemek tarifi kitabının oluşturulması ve literatüre kazandırılması, geleceğe yönelik yeni işbirlikleri oluşturulması beklenmektedir. Gastronomi evinde Hatay yemekleri ile alakalı workshop çalışmaları düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra, yabancı proje ortakları mutfak kültürlerine ait yemekleri de yaparak Medeniyetler Sofrası’nın oluşturulmasına katkı sağlamıştır. Irkçılık, Nefret Söylemi, Yabancı Düşmanlığı konusunda İletişim Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Tülay Atay’ konferans düzenlemiştir. Kültürlerarası diyalogun güçlendirilmesi adına Öğretim Görevlisi Alaeddin TÜRKMEN yaygın öğrenme teknikleri ile bir simülasyon düzenlemiştir. Proje çıktısı olarak “Medeniyetler Mutfağı” isimli bir yemek kitabı oluşturulacaktır. Proje kapsamında MKÜ Hatay Mutfağı Ar-Ge Merkezinde düzenlenen mutfak atölye çalışmaları-(Antakya Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Duygu Babat, Öğretim Görevlisi Soner Küçük ve Öğretim Görevlisi Ali Birvural koordinatörlüğünde) Expo alanlarının ve belediyenin “Medeniyetler Bahçesi temalı EXPO alanlarının ziyareti gerçekleştirildi” denildi.

En az 10 karakter gerekli