ÖZHASEKİ: YILSONUNDA 200 BİN KONUTU TESLİM EDECEĞİZ

ÖZHASEKİ: YILSONUNDA 200 BİN KONUTU TESLİM EDECEĞİZ

ABONE OL
8 Mayıs 2024 20:50
ÖZHASEKİ: YILSONUNDA 200 BİN KONUTU TESLİM EDECEĞİZ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan İl Koordinasyon Toplantısı’nda 76 bin konutun teslim edildiğini, bu rakamın yılsonunda 200 bini bulacağını belirtti.

Özhaseki, “Önümüzdeki ay itibariyle her ay 10 bin, 15 bin ve 20 bin civarında bitirebildiğimiz konutun kuralarını çekip, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Bu yılsonunda 200 bin konut sayısını bulmuş olacağız” dedi. Bakan Özhaseki, İl Koordinasyon Toplantısı’nda, Hatay’da neler yapılması gerektiğine dair fikirlerin ele alınacağını söyledi. 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinden 14 milyon insanın dolaylı veya doğrudan etkilendiğini belirten Özhaseki, devlet ve millet olarak o yaraları sarma adına çok işler yapıldığını dile getirdi. İlk kısmı basına açık, devamı basına kapalı gerçekleşen toplantıya Bakan Özhaseki’nin yanı sıra Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, kamu kurumu yöneticileri, STK temsilcileri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.

DEPREMDEN 14 MİLYON İNSANIMIZ ETKİLENDİ

Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde toplamda 14 milyon insanın depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiğini söyledi. Hatay’da 9 saat arayla uzun süren iki tane şiddetli deprem olduğuna değinen Özhaseki, “Depremden etkilenen insan sayısı 14 milyonu buldu. 18 şehrimizde de hasar var. Yapılan tespitlerde ara ara bu sayılar düşebilir ama ortalama 850 bin bağımsız birimin zarar gördüğünü biz de tescil etmiş olduk. Ülke olarak çok şükür büyük bir milletiz. Böyle bir milletin ferdi olmak ve üyesi olmak hepimiz için şereftir” dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE 1.240 ŞANTİYEMİZ VAR

Özhaseki, deprem bölgelerinde bildirilen hak sahipliği sayısının 400 bin civarında konut ve 40 bin civarında da iş yeri olduğunu belirtti. 1.240 yerde şantiye kurduklarının altını çizen Özhaseki, “Mahkemelik durumlar nedeniyle arada sayılar değişiyor veya süreler uzatılıp yeni müracaatlar alınıyor. Bu sayının 500 bine doğru yaklaşacağını kabul ediyoruz. Bakanlık olarak 500 bin civarında konut ve iş yeri yapma planlamamızı sürdürüyoruz. Şu anda 1.240 şantiyemiz var. 110 bin kişilik çalışan ordusuyla bu işleri sürdürmeye gayret ediyoruz. Genel olarak 1.240 yerde şantiyemiz var. Hatay merkezde bugün arkadaşlarımız 68 yerde şantiyemizin olduğunu söylediler” ifadelerini kullandı.

ALTYAPIYA 14,2 MİLYAR TL AYIRDIK

Özhaseki, Hatay’da altyapı için 14,2 Milyar TL bütçe ayırdıklarını ifade etti. Özhaseki açıklamasında; “11 deprem bölgemizdeki belediye başkanlarımızla, bundan 3 ay kadar önce, bazıları devam ediyor, bazıları eski belediye başkanlarımız, ‘ihtiyaçları nedir?’ diye sorup tespit ettiğimizde, karşımıza çıkan bu bölgelerin tamamının altyapısını yapmak üzere de bir proje geliştirdik. Hatay’ımız için 1107 kilometre su borusu, 800-900 kilometre kadar kanalizasyon hattı, 5 tane arıtma tesisi benim hatırladığım, 19 depo vardı galiba, bunlar hasar görmüştü, bunların yapımını da programa aldık. En yüksek bedel, altyapı için ayırdığımız bedel Hatay’ımız için 14,2 milyar lira, Malatya için 6 milyar TL, Kahramanmaraş için 10 milyar TL” şeklinde konuştu.

Bakan Özhaseki’nin konuşmasının ardından Hatay Valisi Mustafa Masatlı, da kent genelinde sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

En az 10 karakter gerekli