PAYAS KALESİNDE SONA GELİNDİ

PAYAS KALESİNDE SONA GELİNDİ

ABONE OL
5 Aralık 2020 17:08
PAYAS KALESİNDE SONA GELİNDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında restorasyonuna başlanan Payas Kalesinde çalışmaların sonuna gelindi.
Sadece Hatay’ın değil tüm bölgenin en önemli tarihi eserlerinden biri olan kale Haçlı seferleri sırasında yapılmış. Hristiyan Hacıların can ve mal güvenliğini sağlamak için 8 kuleli muhteşem bir garnizon kalesi olarak inşaa edilen yapı günümüze kadar ayakta kaldı.
ANADOLU’DA TEK ESER..
Mimarlık tarihi uzmanlarına göre Payas kalesi, etrafında yekpare hendek bulunan ve günümüze kadar ulaşabilen tek eser olma özelliğini de taşıyor..
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman şunları söyledi
“Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken başlattığımız bu güzel çalışmanın çok şükür sonuna geldik.
“2018 senesinin başında Payas Kalesinin Birinci Etap restorasyonu başladı ve 10 milyon TL tamamlanandı. Şimdi ise Payas Kalesinde ikinci etap çalışmalar başladı..” sözlerini kullandı..
Yayman, “Payas Kalemizin restorasyonu tamamlandığında Sokullu Mehmet Paşa Külliyesiyle beraber sadece Hatay için değil bölgemiz için muhteşem bir eser ve görülmesi gereken bir destinasyon olacak..” ifadelerini sarf etti..
CENEVİZLİLER YAPTI..
Haçlı seferleri sırasında Cenevizliler tarafından yapılan 8 kuleli kale; Kudüs’e giden Hristiyan hacıların güvenliğini sağlamakla görevliydi. Anadoluda etrafında hendek olan tek kale olmasıyla da biliniyor..
Hatay Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise konuyla ilgili şunları belirtti “Payas Kalesi çevre düzenlemesi ikinci etap ihalesi 08.10.2020 tarihinde yapılmıştır. İhale 627.190,70 TL bedel ile sözleşme imzalanmış ve aynı gün yer teslimi yapılarak 60 gün süre verilmiştir. Payas Kalesi kontrollük işi Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yürütülecektir..
Kale çevresinde bulunan hendeğin restorasyonu yapılacak ve geçmişte olduğu gibi içi su doldurulacaktır” dedi..
Komisyon Başkanı Yayman,
“bu güzel eserin şehrimize kazandırılması için desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kültür Turizm Bakanımız ile Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Hüsnü Işıkgör’e teşekkür ederiz” dedi..
Işıkgör, Hatay’ın bir açık hava müzesi şehir olduğunu ve Payas Kalesine bir fonksiyon yükleyerek burayı bir çekim merkezi haline getireceklerinin altını çizdi..
Yayman son söz olarak “Tüm paydaşlarla beraber çalışarak Hatay’ı orta vadede inanç ve kültür turizminin başkenti yapacaklarını dile getirdi..

En az 10 karakter gerekli