SAVAŞ: “BU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ”

SAVAŞ: “BU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ”

ABONE OL
20 Aralık 2022 12:45
SAVAŞ: “BU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ı ziyaret eden Parlamento Muhabirleriyle bir araya geldi.

Ulusal düzeyde yayın yapan medya kuruluşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki temsilcileriyle Hatay Gastronomi Evi’nde bir araya gelen Başkan Savaş, gazetecilere Hatay’la ilgili bilgiler verdi. Savaş, aralarında uzun yıllar boyunca TBMM’de emek vermiş Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş ve Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

SAVAŞ: “TÜRKİYE’Yİ NORMALLEŞTİRECEK BİR CUMHURBAŞKANINA İHTİYACIMIZ VAR”

Yaklaşan genel seçimler öncesinde seçilecek cumhurbaşkanının Türkiye’yi normalleştiren ve bütünleştiren bir isim olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Savaş, “Sisteme sahip çıkacak, Türkiye’yi iyi temsil edecek, Koordinasyonu iyi sağlayacak, Türkiye’yi normalleştirecek, huzura katkı sağlayacak ve her rengi bütünleştirecek bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. ” dedi.

“RACON KESECEK DEĞİL, KURTARICI DEĞİL, AHENKLE BU ÜLKEYİ YÖNETECEK BİR CUMHURBAŞKANI OLMALI”

Başkan Savaş, seçilecek cumhurbaşkanının öncelikli olarak ülkede huzur ortamını tesis etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye’nin rahatlaması lazım. Türkiye huzur arıyor. Ne ekonomi ne eğitim sistemi ne de başka bir şey … Huzur varsa her şey var. Huzur varsa toplumda bütünleşme arzusu üst düzeye çıkar. Bütünleşen toplum Kurtuluş Savaş’ında olduğu gibi her şeyin üstesinden gelir. O yüzden şu an Türkiye’nin ihtiyacı olan şey ne popülerizm ne de racon kesecek birisi, işte görüyoruz zaten. Türkiye’de her rengi bütünleştirecek, her bölgeyi daha saygılı sevgili hale getirecek bir kişi lazım. Siz tüm vatandaşları Türk bayrağı etrafında birleştirirseniz, Ankara’ya düzgün bakmalarını sağlarsanız. Bir kurtarıcı değil ahenkle bu ülkeyi yönetecek bir cumhurbaşkanı olmalı” dedi.

“BU SEÇİM SİYASETÇİLERE BIRAKILAMAYACAK KADAR ÖNEMLİ”

“YA DEMOKRASİYE ADIM ATACAĞIZ YA DA TOTALİTER REJİME MERHABA DİYECEĞİZ”

Seçimlerin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Türkiye zorda. Zorda olan ülkemizi kurtarmak için herkes elini taşın altına koymalı. Kader birliğine ve ideale ihtiyacımız var. Genel başkanlarımız hem sistemi hem adayı belirleyecek. Eğer Genel Başkanımız aday olursa onun için koşturacağız ve çalışacağız. Onun dışında birisi aday olursa da aynı şekilde. Türkiye artık dönülmez akşamın ufkunda. Ya demokrasiye adım atacağız ya da totaliter rejime merhaba diyeceğiz,

Bu seçim sadece siyasilerin değil, Gazi Mustafa Kemal’in kazanımlarını daha ileriye götürme seçimidir, el birliği ile çalışacağımız bir seçimdir, sadece siyasetçilere bırakılacak bir seçim değildir, basın dünyasına da çok iş düşüyor.” açıklamalarında bulundu.

“GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ”

Başkan Savaş’a cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili yaptığı açıklamalar da soruldu. Savaş soruları şöyle yanıtladı: 

“Genel Başkanımız aday olursa tabi ki yanındayız. Türkiye’de 85 milyon insan var. 40 yaş üzeri üniversite mezunu olan herkes için bu makam çok onurlu bir makamdır. O makam için benim de adım geçiyorsa onur duyarım dedim. Bu kıstaslara uyan herkesin adaylığına saygı duyarım. Herkesin de saygı duymasını isterim. Aday kim olursa olsun biz çalışacağız. Bu kişilere bağlı bir durum değil.”

“İMAMOĞLU KARARI SİYASİ BİR KARARDIR, MİLLET İTTİFAKI’NDA KAOS ÇIKARTMA ÇABASIDIR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aday olma ihtimali ile ilgili de konuşan Başkan Savaş, “Ekrem Başkanımız ile ilgili karar siyasi bir karardır. Millet İttifakı’nda bir kaos çıkartma, oradaki akordu, ahengi bozma çabasıdır. Yargı sürecinin de göz önünde bulundurularak buna 6’lı masa karar verecek. Bu süreci ne kadar sakin ve sağlıklı götürürsek seçimin sonucu da o kadar güzel olur” dedi.

“6’LI MASA TÜRKİYE’YE ÇOK KATKI SAĞLAYACAK”

6’lı masanın Türkiye’nin geleceği için önemli bir şans olduğunu vurgulayan Başkan Savaş, “6’lı masanın sorumluluğu büyük. Ve bu masa Türkiye’ye çok katkı sağlayacak. Altı kişinin karar vermesi bir kişinin karar vermesinden daha doğru. İstişare istihareden daha önemlidir” dedi.

HATAY HALKI VERDİĞİ VERGİLERİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Hatay’ın 2021 yılında 25 milyar vergi verdiğini buna rağmen 670 milyon Türk lirası ödenek aldığını söyleyen Başkan Savaş, merkezi hükümet tarafından birçok anlamda yalnız bırakıldıklarını açıkladı.

Savaş, Hatay’ın Suriye’deki savaştan ve sonrasındaki durumdan en çok etkilenen şehirlerin başında geldiğini söyledi.

Hataylı her 3 kişinin 1 Suriyeliye yıllarca baktığını ifade eden Savaş, “Buna rağmen 12 yıldır Hatay’da en ufak bir olumsuz durum yaşanmadı. Ama buradan en ufak bir ses yükselmemesi suç mu? İnancımız gereği muhacire saygı duyuyoruz ama ensarın da yükünün hafifletilmesi lazım. Her Suriyeli kadın 5,3 çocuk doğurma oranına sahip” dedi.

Savaş, Hatay’daki Suriyeli seçmen sayısı ile ilgili de şunları kaydetti:

“Yerel seçimlerde Hatay’da 13 bin Suriyeli seçmen oy kullandı.  Genel seçimde 280 bin oy aldık. 7 bin de yurt dışından oy geldi. Büyükşehirde biz 490 bin oy aldık. Bu benim için sürpriz değil. Her partiden oy alıyorum. Çünkü icraat yaparken hiç ayrım yapmıyorum. Dinimiz ve kültürümüzün emrettiği şekilde hizmet ulaştırıyoruz.”

“SURİYELİ SEÇMEN SAYIMIZ %85 ARTTI”

Suriyeli seçmen sayısının katlanarak arttığını belirten Savaş, “Suriyeli seçmen sayımız %85 arttı. Bu doğum oranları ve vatandaşlık verme hızı böyle devam ederse milletvekili sayıları da buna göre değişecek. Eskiden vatandaşlığa müracaat ettikten belli bir süre sonra bakanlar kurulu kararıyla vatandaşlık verilebiliyordu ve her Türk vatandaşının buna itiraz etme hakkı vardı. Şu anda bir kişi karar veriyor ve itiraz hakkınız yok. Vatandaşlığın bu kadar kolay verilmesinin nedeni sorgulanmalı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ SEÇMEN SAYISININ %20’Sİ HATAY’DA

Türkiye’deki Suriyeli seçmen sayısının %20’sinin Hatay’da olduğunu söyleyen Başkan Savaş, ”Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Şahsi meselem dediği bir il. 20 yıl bağımsızlık mücadelesi vermiş bir şehir. Böyle bir şehrin belediye başkanı olarak bunları dile getirmek benim için bir farzdır” dedi. Gazeteciler buluşmanın ardından, Hatay’ın tarihi ve kültürel mekânlarını gezerek bu mekânlar ile ilgili de bilgiler aldı.

En az 10 karakter gerekli