SAVAŞ: CUMHURİYETİ YAŞATMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

SAVAŞ: CUMHURİYETİ YAŞATMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

ABONE OL
7 Aralık 2022 22:26
SAVAŞ: CUMHURİYETİ YAŞATMAK HEPİMİZİN GÖREVİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 5 Aralık Kadın Hakları Günü vesilesiyle STK, akademi odaları ve siyasi partilerin kadın temsilcileriyle bir araya geldi.

     
Cumhuriyet’in en büyük kazanımlarından biri olan, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği günün yıl dönümünde Hatay Gastronomi Evi’nde düzenlenen yemeğe Hatay’ın başarılı kadınları katıldı.


Geceye eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ile birlikte katılan Lütfü Savaş yaptığı konuşmasında, “Savaşta ve barışta hep kadınlar ön planda olmuştur. Kurtuluş Savaşı’mızda da kadınlar erkeklerin çektiği bütün zorlukları birlikte üstlenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Cumhuriyetimizi kurduğu ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiği için. Onun kurduğu Cumhuriyeti yaşatmak, geleceğe taşımak ve çocuklarımıza bırakmak hepimizin görevi. Olaya ideolojik değil Türkiye’nin idealleri çerçevesinde bakıyorum. Türkiye’nin ideali demokrasinin tabana yayıldığı gelişmiş toplumlar doğrultusunda yol almaktır. İnşallah 6 ay sonra bu yola hep birlikte gireceğiz” ifadelerine yer verdi.


“KADINLAR KARAR MEKANİZMASINDA YER ALMALILAR”
Prof. Dr. Nazan Savaş, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi vurgulayarak günümüzde kadınların karar mekanizmalarında daha çok yer almasının önemine dikkat çekti. Nazan Savaş konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği günü bir kez daha kutluyorum.

Atatürk sayesinde biz bu hakkı elde ettik. Ancak bu hakkın ilk zamanlarda yarattığı etkiyi günümüzde göremiyoruz. Bunu uluslararası göstergelerden anlıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği indeksine baktığımızda pek çok alanda Türk kadını maalesef ger kalmış durumda. Bu indeksin hesaplamalarında ana bileşenlerden bir tanesi kadınların karar mekanizmalarında yer almasıdır. Bu da toplumsal göstergelere olumsuz yansıyor.

Bunun farkında olmamız lazım. Sadece bizim değil ülkeyi iyi yönetenlerin de bunun farkında olması lazım. Eğer uluslararası göstergelerde üst sıralarda yer almak istiyorlarsa kadınların önünü açmaları gerekiyor.”
Her biri kendi alanında başarı elde etmiş kadınlardan oluşan heyet Lütfü Savaş’a ve Nazan Savaş’a nazik ve anlamlı davetlerinden dolayı teşekkür etti.

En az 10 karakter gerekli