Yargı reformu, Hatay’da iş ve hukuk dünyası ile buluştu

Yargı reformu, Hatay’da iş ve hukuk dünyası ile buluştu

ABONE OL
4 Haziran 2022 12:22
Yargı reformu, Hatay’da iş ve hukuk dünyası ile buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Daha İyi Yargı Derneği’nin hazırladığı “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” önerisi, Hatay’da iş ve hukuk dünyası ile buluştu.

 
Dernek başkanı Av. Mehmet Gün, “Türkiye’nin temel hedefi özgürlükleri koruyup geliştiren, hukukun üstünlüğü, çağdaş bilim ve teknoloji yoluyla rekabet gücünü yükselterek yüksek refah sağlayan ülkelerin arasında yer almak olmalıdır” dedi.
Daha İyi Yargı Derneği’nin hazırladığı “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu iş ve hukuk dünyasına anlatmak için, Dünya Gazetesi’nin işbirliği, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteği ve konfederasyona bağlı federasyonların ev sahipliğinde, “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” başlattı. İlk buluşma, 1 Mart 2022’de Denizli’deydi. Sonraki buluşmalar İzmir, Bursa, Mersin, Edirne ve tekrar İstanbul’da gerçekleşti. Ekonomi ve hukuk dünyası, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” için yedinci kez, TÜRKONFED, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED), Hatay Barosu, Arsuz İş İnsanları Derneği (ARİAD), Hatay Genç İş İnsanları Derneği (HAGİAD), Hatay Kadın Girişimciler Derneği (Hatay KAGİD), İskenderun SİAD ve Osmaniye SİAD’ın desteği ile 3 Haziran 2022 Cuma günü, Antakya-Hatay’da buluştu. Hatay Expo Konferans Salonu’ndaki buluşmada Daha İyi Yargı Derneği Genel Sekreteri Tuğçe Özbilen, Hataylı iş insanı, Daha İyi Yargı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Ekinci ve Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin’in açılış konuşmalarının ardından, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yönettiği panelde, DASİFED Başkanı Gülay Gül ile Hatay Barosu Başkanı Av. Cihat Açıkalın, iş dünyasının hukuktan beklentilerini değerlendirdi.
Panelin ardından Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Ulusal güven ve refah için A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu anlattı.
Ulusal güven ve refah için A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu
Türkiye’nin aldığı göçe dikkat çeken Av. Mehmet Gün, göçmenlerin önemli bir kısmının hayatları pahasına Avrupa ülkelerine gitmeye çalışmasının, Türkiye’nin de gitmesi gereken yöne işaret ettiğini belirterek şunları söyledi: “Zira hukukun üstünlüğünü sağlayarak temel insan hak ve özgürlüklerini koruyup geliştiren, daha ileri yargıya, daha ileri demokrasiye sahip özgürlükçü ülkeler, hem uluslararası rekabette hem de halkın refahını artırmada hem de halkın güvenliğini sağlamakta diğerlerinden çok çok ilerideler. Hukukun üstünlüğü seviyesinin ve adalet inancının yüksek olduğu bu ülkeler eğitimde, bilimde, teknikte ve bunlara paralel olarak ekonomik ve askeri alanlarda açık ara önde gitmekte ve dünyaya liderlik etmekteler. Buna karşın güvenliği sağlama gerekçesiyle hukukun üstünlüğünde, başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerden ödün veren ülkeler ise tükenmez doğal kaynaklara sahip olmalarına rağmen uluslararası rekabette ve halkın refahını artırmada geri kalmaktadır. Bu konjonktürde Türkiye’nin temel hedefi özgürlükleri koruyup geliştiren, hukukun üstünlüğü, çağdaş bilim ve teknoloji yoluyla rekabet gücünü yükselterek yüksek refah sağlayan ülkelerin arasında yer almak olmalıdır. Türkiye başkalarının fabrikası, deposu ve pazarı olmaktan kurtulmalı, işletmelerini güçlendirerek uluslararası alanda ekonomik rekabet gücünü artırmalı, halkın refahını sürdürülebilir olarak yükseltmelidir.”


KÖTÜ YÖNETİM GİRİŞİMCİLERİ BAŞARISIZLIĞA MAHKUM EDİYOR
Türkiye’nin bu hedefi gerçekleştirmek için önce ileri demokrasiye ulaşması gerektiğini, ancak bu amacı gerçekleştirmek için hayati önemi olan “hukukun üstünlüğü”nün ciddi derecede aksadığını vurgulayan Av. Mehmet Gün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hukukun üstünlüğü sorunu yargı sorunu ile iç içe geçerek kördüğüm halini almış bulunmaktadır. Hukukun üstünlüğü sorununun çözüm için yargı sorununu çözmek, yargı sorununu çözmek için ise yargının kendi içindeki hukukun üstünlüğü sorununu çözmek zorunludur. Derneğimize göre her iki sorunu çözümü için yargı sorunundan başlamak zorunludur. Hukukun üstünlüğünün aksaması, yargının bu temel görevini yerine getiremez durumda olması, ülkemizin oldukça kusurlu bir yönetim sistemine, kusurlu demokrasiye sahip olmasına neden olmakta, kötü yönetimin hataları ve basiretsizliği, girişimcilerimizi başarısızlığa mahkûm etmektedir.”
Kargı sorununun çözmek için bir reform önerisini geliştirdiklerini bildiren Daha İyi Yargı Derneği Av. Mehmet Gün, reform önerilerini şöyle sıraladı.
1.Hakimler Savcılar Kurulu’nu, toplumun tüm kesimlerini temsil eden, hiçbir kişi, grup veya koalisyonun etki edemeyeceği, tam bağımsız hale dönüştürerek, kaliteli yargı hizmeti üretimine odaklanan düzenleyici bir kurum olarak Adalet Yüksek Kurumu oluşturmak.
2.Yargının idaresiyle ilgili her türlü karar ve işlemi etkin yargısal denetime açıp, bu amaçla yargı konularında uzmanlaşmış Adalet Yüksek Mahkemesi oluşturmak.
3.Anayasa Mahkemesi’nin daire sayısını 3’e çıkarmak, üye sayısını 15’den 30’a yükseltmek, seçimlerini kamuoyunun katılımına açık şeffaf ve yargı denetime tabi tutarak kapasitesini artırmak ve siyaseten tarafsızlığını geliştirmek.
4.Hukuk mesleklerinin her biri için, yönetimleri sadece meslek mensupları tarafından seçilen, tam bağımsız yargısal meslek kuruluşları oluşturmak.
5.Yargı görevlerine kabul ve atamalarında tam liyakati sağlamak; yargı üst organlarına, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine adaylık ve atamalarda kamuoyunu dahil ederek tam şeffaflığı, seçme ve atama kararlarını gerekçeli açık oya tabi tutup bütün aşamaları yargı denetimine tabi kılarak tam hesapverirliği sağlamak.
6.Ahi geleneğinin özüne uygun olarak yeknesak hukuk meslekleri kariyer planı oluşturmak ve insan kaynaklarını ihtiyaca uygun olarak geliştirip liyakat esaslı olarak değerlendirmek.
7.Yargı hizmet birimlerini, mahkemeleri ve insan kaynaklarını 26 kalkınma bölgesi bazında optimum şekilde dağıtmak, uzmanlıkları merkezlerde yoğunlaştırırken hizmeti halkın ayağına götürmek.
8.Uyuşmazlıkları erken aşamada tespit ederek yargının iş yükünü önceden kestirmek, yargı kaynaklarını ileriye yönelik planlamak, modern uyuşmazlık yönetim usulleri ve dava öncesi dürüst ifşa ve ibraz kurallarıyla sulh ve uzlaşmayı teşvik etmek, davaları en geç üç-dört ay içinde sonlandırmak.
9.Herkese karşı hukukun üstünlüğü için kamu görevlilerinin suçlarında idari amirlerinin ve kendi kuruluşlarının soruşturma izni vermesi şartını kaldırmak.
Daha İyi Yargı Derneği
Daha İyi Yargı Derneği (DİYD-www.dahaiyiyargi.org), Türkiye’deki yargı sorunlarını tespit edip çözüm önerileri geliştirmek, bu öneriler üzerinde toplumsal mutabakat sağlanması ve çözümlerin hayata geçirilmesi için çalışmak üzere Kasım 2014’te kurulmuş, siyaseten tarafsız sivil toplum kuruluşu. Amacı Türkiye’nin, uzlaşma kültürünün egemen olduğu, barış içinde yaşayan, üretken, uluslararası alanda rekabetçi ve müreffeh bir toplum haline gelmesine, yargının daha ilerletilmesi ve geliştirilmesi yolu ile katkıda bulunmak. Dernek, yargıda A’dan Z’ye bir reform öneriyor.

En az 10 karakter gerekli